От днес по Южното Черноморие идва мъртвото вълнение, предупреждава Васил Алексиев, инструктор по водно спасяване към БЧК и старши спасител на плажа в кв.“Крайморие“.

В последните два дни морето беше бурно, което наложи отмяна на плувния маратон до остров „Св.Анастасия“.

Тази сутрин ветровата вълна падна, морето изглежда тихо и много спокойно, но всъщност е изключително опасно.

„Остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и не се забелязва. Тя предизвиква мъртвото вълнение, заради което ние внимателно предупреждаваме плажуващите. Нека в следващите дни да не предприемат необмислени действия – да не влизат навътре в морето и да внимават“, каза Васил Алексиев пред Флагман.

Често, ентусиасти, които имат самочувствие, че плуват добре смело преминават първата и дори втората шамандура на охраняемите плажове, но при връщането силите им намалят, а в един момент точно мъртвото и невидимо вълнение започва да ги дърпа навътре. Те се паникьосват и се стига до фатални инциденти.

Интересен факт е, че в предишни години, морето се обръщаше около Илинден, но заради метеорологичните условия, сега това се случва доста по-рано.

Старите морски вълци предупреждават, че целият цикъл – от силната ветрова вълна до мъртвото вълнение продължава до 9 дни. Днес е третият, което означава, че до края на седмицата всички трябва да са особено осторожни при влизането си във водата.

„Ако попаднете на мъртво вълнение е важно да не загубите самообладание. Течението на морето е от север на юг и най-подходящо е излизането под лек ъгъл, да не е право срещу брега“, посъветва Васил Алексиев.

Днес морето в бургаския залив е напълно спокойно, флагът е зелен, температурите са идеални, но имайте едно наум и не влизайте смело навътре!

Ето какво предупредиха и от СДВР:
 
София е далеч от морето, но има основни правила, които е желателно да спазваме, за да намалим риска и да избегнем нежеланите инциденти по време на къпане, плуване или игра във водата!
 
По препоръка на водно-спасителната служба (ВСС) към Българския Червен кръст:
- Къпането и плуването да става само в охранявани водоеми и да се спазват указанията на спасителите и флаговата сигнализация;
-Не трябва да се влиза във водата поне час и половина-два след хранене или след употреба на алкохол или опиати;
- Хората, които не са уверени в плувните си възможности, не трябва да се предоверяват на надуваеми предмети;
- Децата не трябва да се оставят без надзор;
- Дъвченето на дъвка при плуване и къпане е изключително опасен навик!
 
Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА! Без значение дали сте добър плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението "минава" под вас. Излиза се встрани от течението!