Миризливки, зелени бръмбари, вонещеници или кафяви мраморни дървеници се наричат летящите насекоми от разред полутвърдокрили, които забелязваме да пълзят често по прозорците или по прането. Възрастните представители на вида Palomena prasina имат ярко зелен цвят през пролетта и лятото, а през есента придобиват по-тъмен зелено-кафяв или бронзово-кафяв цвят. Когато са застрашени или раздразнени, миризливите им жлези отделят неприятна специфична миризма, заради която буболечките са получили названието си.

Откритите миризливки в къщи са безвредни, но могат да навредят на градината ви. Те обичат да снасят яйцата си във високите треви и плевелите, така че, за да предотвратите излюпването им, елиминирайте обраслите области от вашия двор или градина. Подкастряйте редовно тревата. Миризливката се храни чрез хоботчетата си. Забива ги в плода или растението и смуче сок от тях.

Активни са през сухите и топли месеци и след като се застуди търсят топло място на което да се скрият. Ето защо когато дойде есента имаме проблеми с миризливките вкъщи.

Никога не трябва да убивате бръмбарите известни като миризливки. Вижте какво ще Ви донесат

За да направите външните си пространства по-малко привлекателни за миризливките се опитайте да почистите доколкото е възможно дървесните купчини, камъните, листата и остатъците от скрап, които осигуряват перфектен подслон за гадинките, където да прекарат на топло зимните месеци. Буренясалите канали и оградни линии, както и купчините компост и падналите дървета също са потенциални свърталища на миризливки. Ето още една причина да се почистят клонките, храсталаците и бъркотията, които така или иначе загрозяват вида на двора и градината.

Редовното плевене на градината е друг начин за унищожаване на миризливки. Едва ли се нуждаете от стимул да го правите редовно, но имайте в предвид, че  когато младите екземпляри изядат бурените, листата или тревата, където са се излюпили, те започват да търсят декоративни растения, овощни дървета и зеленчуци, които да дъвчат. Едва ли искате да ги улесните да намерят градината с посевите ви, нали?

Как да се отървем от миризливките?

Химичните инсектициди срещу миризливки са много силно токсични и опасни и не се препоръчват за използване у дома! 

Запечатайте външната част на къщата си. По този начин няма да позволите на миризливките да влязат в дома ви през пукнатините и пролуките. Ремонтирайте повредените рамки на прозорците и вратите, огледайте комина, покрийте плътно всички вентилационни отвори с фина мрежа.

Ментовото масло е вашият добър приятел в борбата с миризливките. То е отлично средство за прогонването им, няма да ги убие, но няма да навреди и на вас и домашните ви любимци.
Един от крайните начини как да се отървем от миризливки е премахването механично на нашествениците. Те не хапят и  няма да навредят на вещите ви, но са по природа териториални животинки, така че, ако искате да се отървете от тях, ще трябва да ги убиете. Хуманният подход да ги изкарате навън и да ги пуснете на свобода няма да помогне, просто защото те ще се върнат обратно, ако го направите.

Другото което можете да направите е да усторите капан за миризливки. Той е много лесен за изпълнение. Единствено трябва да смесите вода с малко сапун в някакъв съд или пластмасово шише. Оставяте го на перваза или пред вратата, ще се изумите колко е ефективно, пише flat.bg. За още по-голяма ефективност можете да сложите лампа, миризливките както всички насекоми са привлечени от светлината. 

Подкастряйте храстите около дома си всяка есен. Уверете се, че никаква зеленина не се докосва до къщата ви или до земята, така че няма причина дори една миризливка да е привлечена от района. В никакъв случай няма да искате да се занимавате с досадно премахване на миризливки, след като веднъж натрапниците установят каква топла зима могат да прекарат в дома ви. Направете всичко по силите си, за да запазите тази възможност в тайна.

Убийството им изисква малко стратегия, тъй като те излъчват силен мирис, когато се чувстват застрашени. Това означава, че смачкането им е краен вариант, но има и други опции. Ако са само една или две, пуснете ги в тоалетната.

Разследвайте откъде влизат в дома ви миризливите буболечки, като обърнете внимание къде най-често ги забелязвате. По този начин може да намерите улики относно начина, по който са успели да се промъкнат незабелязано.

Постарайте се да не се паникьосвате. Миризливките не се възпроизвеждат през зимните месеци, така че проблемът е само временен. Веднага щом се затопли времето, те ще престанат да търсят топло убежище под покрива на жилището ви. 

В мрежата се появи хумористична, дори леко заплашителна снимка за нашествието на миризливките.

Снимка: Facebook