Прогнозният спад на туристите за зимния сезон ще е около 40%, обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Прогнозата за зимния сезон все още е нeясна. Мерките за санитарност и безопасност ще бъдат един от основните приоритети да привлечем туристи от нашите съседни държави, които много обичат ски курортите. Заявката за българските туристи е висока. Виждам и предложенията на бранша по отношение на пакетите. Може да има конкретни рискове при струпване на хора на лифтовете, но сме обезпечили да се взимат мерки за дезинфекция на лифтовите съоръжения и осигуряване на дистанция за безопасност на туристите. Прогнозният спад на туристите ще е около 40% поне", пресметна тя.

България е безопасна и здравословна дестинация, защото нашите курорти са стерилни и мерките се спазват, настоя още вицепремиерът пред Нова тв.

"Факт е, че от балканските страни сме с най-ниска заболеваемост. Трябва да се рекламираме. Дигитализацията е най-важната и през социалните мрежи можем силно да се рекламираме. Имаме сега една кампания по отношение на слабо известни места в България. Такава реклама ще приложим и в телевизията на балканските страни. Считам, че сме безопасна и здравословна дестинация, при положение, че нашите курорти са стерилни и мерките се спазват. Аз съм безкомпромисна и лично проверявам местата за хранене, развлечение и настаняване", каза Николова.

"Имам забележки по отношение на рекламната кампания на Министерството и считам, че бързата реклама в социалните мрежи може бързо да ни донесе туристи. Туризмът се променя и в момента разчитаме на директните резервации. Българинът, който ще предпочете нашите курорти, основните му впечатления са от близки и приятели, включително и от мнения в социалните мрежи. Разполагаме с около половин милион лв. за тази цел", каза още тя.

Марияна Николова обяви, че туристическият бранш е предложил промяна на методологията на оповестяване на данните за заболяемостта от COVID-19.

"Те изискват оповестяването на случаите да бъде дефинирано. В нашите курорти на Черноморието нямаме нито един заразен, болен или случай със симптоми. В област Варна можем да говорим за клъстерна статистика", посочи тя.