10 пъти за 12 години се е увеличил броят на сметките в банки с над 1 милион лева в тях, показват данните на БНБ.

В предкризисната 2008 г. броят им е бил 98, през 2019 г. са над 900, а към септември, в годината на пандемията, вече са 1070 .

Бърза сметка показва, че България произвежда милионерите с влог със средна скорост от 6-има на месец. Но тази година, въпреки коронакризата, ще се окаже рекордна!

От март насам, когато започна пандемията, се появиха нови 146 сметки в банка с над 1 млн. в тях, което означава, че на месец те се увеличават с по 24.

В периоди на криза, особено с неизвестна продължителност, дълбочина и мащаби, хората стават предпазливи и обикновено трупат спестявания - посочват причината за този ръст банкери, финансови експерти и данъчни специалисти, но това правило важи за богатите.

Малките депозити с до 5000 лв. в тях продължават да намаляват. Това може да е показател за две тенденции - едната е, че заради намалелите доходи хората си помагат със спестените пари. Втората, която е по-малко вероятна, е, че парите в малките сметки се увеличават и те минават в по-горна категория със суми в банковата статистика.

Но данните са показателни - ръстът започва при спестявания над 200 хил. лв., а в тях са съсредоточени над 10% от всички депозити. От статистиката на централната банка става ясно още, че всички депозити до 30 хиляди лева нарастват с темп под средния. Малките, с до 1000 лв., трайно намаляват вече трета поредна година, а другите до 5000 лв. са с почти еднакъв брой.

Източниците на доходи на банковите милионери са няколко. В масовия случай парите на официално регистрираните милионери са основно от договори за управление, консултантски възнаграждения, от ренти и наеми и в по-малка степен от заплата.

Средното възнаграждение по консултантски договор вече е шестцифрена, а не петцифрена сума, показват анализи. Договорите за управление най-често са над 10  000 лв. месечно.

Увеличаването на спестяванията се дължи и на това, че доходи от консултации или имоти са допълнителни и не са единствени, а регулярните плащания за издръжка на живота се поемат от заплата.

Расте и броят на хората с повече от една работа. Анализатори коментират пред "Труд", че това ще бъде трайна тенденция, защото споделените от повече от един работодател плащания за специалист са начин за оптимизиране на фирмените разходи.

Това, че малките депозити намаляват, а най-големите растат близо три пъти повече от средното, е сигнал за растящо неравенство в доходите, алармират специалистите.