Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Нивата, на които ще бъде подкрепен, за електроенергията ще ги обсъдим до края на седмицата. Тонът беше много конструктивен, всички заедно ще работим ръка за ръка, за да може да преминем през тези рискове, за да може да оцелеем като икономика, като бизнеси.

Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателски организации.

От своя страна се включи и вицепремиерът Корнелия Нинова.

"Всички си даваме сметка, че без бизнеса няма да може да излезем от тази криза. С всички възможности на бюджета ще подпомогнем бизнеса, за да може предприятията да работят и да не освобождават хора. Помощта ще продължи и след март месец до април месец. През това време ще изработим нов механизъм, обясни Нинова.

Конкретните параметри на механизма за компенсации ще бъдат обсъдени до седмица, обеща министърът на енергетиката Алеиксандър Николов.

До края на април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката.

Петков коментира и разговора, който е провел с президента на Украйна Володимир Зенески и дали той е искал военна помощ от нас.

"Разговарях със Зеленски, той помоли за всякаква помощ. Каквато можете – хуманитарна. Помоли за продължителен подход за разговорите с ЕС за тяхната пътека за интеграция в ЕС. Благодари на българското правителство за помощта, която вече са получили, хуманитарните камиони. Благодари, че българското правителство е отворило възможността за майките, които идват от Украйна, че са получили механизъм за подкрепа. Беше повече разговор за благодарност", уточни премиерът.

Зеленски е разговарял с Кирил Петков за Русия

"Моля всички граждани да сте сигурни, че българското правителство следи много изкъсо, че всички тези продукти, за които се говори, че ги няма, но ги има. Не се поддавайте на манипулации, на паника, на Фейсбук. Да, цените се покачват, но трябва да се покачват на база инфлация - под 10%. Всички трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и Фейсбукът и паниките не трябва да бъдат част от ежедневието, за да нямаме инциденти, като този, който се случи в събота. 

Ние в момента гасим пожар след пожар, навсякъде е имало огромни дупки. В същото време чувам изказвания от политически лидери как за един ден ще решат всичко. Защо не са го решили, имаха 10 години, а ние сега за 90 дни трябва да ги решаваме", пита Петков.