"Тук е много хубаво. В България много ни харесва. Хората са добри, отношението към нас е добро. Работим в хотелите в "Албена, харесва ни. И времето е хубаво." Toва разказват гастарбайтери от Узбекистан, дошли в да работят в България чрез посреднически фирми.

"У нас в Узбекистан има една посредническа фирма, много е добра. Предлагат работа навсякъде из Европа: Германия, Полша, има и за България. И фирмата ни каза, че в България хората са добри, заплатите са добри, страната е добра, има всички условия. И така дойдохме да работим тук. Харесва ни, всичко е супер", разказва пред Deutsche Welle Айлин, една от узбекистанките.

Тя, заедно със свои сънароднички, работят пет дни в седмицата и изкарват по 1200 лева месечно. Живеят в бунгала в "Албена" и част от времето работят в тамошните хотели.

Всички са оставили семействата си в Узбекистан, за да припечелят малко в България. Според публикации в медиите Узбекистан е един от най-бедните региони от бившия Съветски съюз. Страната по територия е над четири пъти по-голяма от България, населението наброява 37 милиона души. Икономиката разчита главно на памука, Узбекистан заема трето място в света по износ на памук. Иначе в средноазиатската страна се добиват още газ, злато и мед. Но доходите са доста по-ниски от българските, твърдят новите ми познайници. Тук човек се сеща и за още един тъжен факт, свързан с Узбекистан: по време на безредиците през 2005 година армията и полицията убиха между 400 и 600 протестиращи.