Комисията за енергийно и водно регулиране започна от днес извънредна проверка на топлофикациите в страната, за да установи колко пари са върнали на абонатите си заради надвзети суми.

"Започващата проверка на КЕВР ще обхвани всички топлофикационни предприятия… Това са близо 10 големи дружества в цялата страна, за които първичен енергоносител е природният газ", обяви пред БНР Георги Спасов от пресцентъра на КЕВР.

Той подчерта, че Комисията винаги е реагирала на поднесените в медиите сигнали за обществено недоволство във връзка със сметките на гражданите.

Какви сметки за парно? Връщат ли ни пари – КЕВР проверява. Тръпнем до октомври!

"Предметът на проверката е да се установи дали правилно и в съответствие със закона в изравнителните сметки на потребителите са възстановени надвзетите суми за консумиране на топлинна енергия. Става дума за прилагане на решението на Комисията от месец юни т.г, с което са утвърдени цените на топлинната енергия за посочения период. В същото време ще бъдат проверени и голяма група жалби на клиенти и ще се прецени тяхната основателност", допълни Спасов.

Той акцентира, че преди всичко ще бъде проверено дали дружествата са приложили правилно определените от Комисията цени със задна дата на топлинната енергия; дали дружествата са начислили изцяло сумите за възстановяване, защото тези суми са различни за всяка топлофикация; от тези суми дружествата нямат право да формират печалба и те трябва да ги възстановят в пълен обем на потребителите. Например общата сума, която Топлофикация София трябва да възстанови на потребителите е близо 37 млн лева без ДДС.

Проверката ще продължи до 16 октомври, след което КЕВР ще представи резултатите в НС.

Георги Спасов обясни, че КЕВР определя цената на природния газ всеки месец и обеща, че цената на природния газ за месец септември, а и през цялата зима няма да бъде променяна.

"Независимо от поисканото увеличение от над 15% от "Булгаргаз", потребителите трябва да бъдат спокойни – промяна в цената на топлинната енергия няма да има. Нещо повече, разчетите на регулатора показват, че цената на топлинната енергия за предстоящия есенно-зимен сезон няма да бъде променяна", настоя той.