От октомври клиентите на ОББ няма да получават безплатни смс-и за извършени картови транзакции. То ще става само след абонамент срещу месечна такса за смс или през Viber, както и безплатно по мейл.

Това е само една извадка от ясно оформяща се тенденция на повишение на банкови такси през тази година, която се очаква да се засили през есента. Наред с ОББ още няколко банки ще направят това – Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк (списъкът почти сигурно ще се увеличава) обявиха повишение на таксите по основните операции като теглене и внасяне на пари, преводи, поддръжка на определени карти и сметка. Няколко други банки също промениха някои от тарифите си, но при по-специфични сметки и услуги.

Това не е ново – банките регулярно променят таксите за своите услуги не само нагоре, а и надолу, пише Капитал. Последното най-често става при мобилното банкиране, за да стимулират използването му. Сега обаче може да се окаже, че предстоящото вдигане на такси ще е най-сериозното от известно време насам и то ще засегне ключови операции като парични преводи в друга банка, поддръжка на сметка, както и плащане на комунални сметки.

При всяка банка има промяна в различни видове такси и затова съпоставимостта е малко трудна. Освен това все по-често институциите предлагат и различни месечни пакети с включени безплатни преводи, което допълнително усложнява сравненията. Факт е обаче, че за първи път таксата за превод на пари по сметка в друга банка в клон вече достига 4 лв., а бързият превод в рамките на деня през РИНГС удари 20 лв.

Защо се повишават

Зад причините за промените в таксите в посока нагоре има една стара и две сравнително нови причина. Първата са ниските лихви през последните години, които силно свиха дохода от тях, и за да компенсират това, банките вдигат таксите по услугите си.

По-актуалните двигатели за таксите са законови и стратегически промени. Може би най-силният фактор за поскъпване, за който "Капитал" писа и прогнозира подобно стечение на обстоятелствата, е, че от края на годината предстои силно регулативно понижение на таксите по преводите в евро – те ще трябва да струват максимум колкото тези в левове. И за да компенсират поне частично този спад, банките превантивно вдигат таксите по левовите преводи и други услуги. Така от края на годината един превод в евро в страната или към държава от ЕС трябва да струва не повече от 3-4 лв. Сега обаче все още е различно - през миналата седмица проверка на "Капитал" показа, че за превод от 130 евро към френска банка от Уникредит Булбанк поискаха 46 евро такса върху тази сума. Отделно банките налагат и такси по входящите еврови трансфери, което ги оскъпява още повече.

Друга причина за покачване на таксите е все по-видимата и ясна стратегия на банките да продават месечни пакети от услуги по подобие на телекоми и телевизионни доставчици. За да постигнат това, банките ползват подобна стратегия на тази, която прилагат, за да стимулират клиентите си да ползват електронно банкиране. Например често наред с по-високите единични такси (особено в клоновете) се предлага пакет с фиксирана месечна такса с включен определен брой (а понякога и без лимит) безплатни преводи, тегления на банкомат и др.

Кой обяви повишение

Всяка банка вдига различни такси и е трудно да се направи съпоставимост в таблица. Показателно за посоката в цените на таксите обаче е фактът, че трите най-големи банки ги променят.

Уникредит Булбанк повишава таксата за паричен превод към сметка в друга банка от 3.5 на 4 лв., бързият превод през РИНГС става 20 лв., ако е нареден през офис на хартия. Силен ръст има при единичното комунално плащане – от 55 ст. то става 3 лв., а ако е периодично от сметката, се качва от 1.2 на 2 лв. Повишават се и сумите за внасяне и теглене на средства – при първото в левове повишението е с 1 лв. до 4 лв. за суми до 1000 лв., а ако е над тази сума, се начисляват 0.5%, т.е. при теглене на 1001 лв. таксата ще е 5 лв. Промяна нагоре има и за евровите сметки в най-голямата българска банка. Таксата за внасяне става минимум 3 лв. Банката вдига и месечната поддръжка по сметка с 50 стотинки. Промените влизат в сила от 16 октомври.

Банка ДСК – От 18 септември банката променя таксите по основни нейни операции. Преводът към друга банка вече ще е 4 лв. спрямо 3 в момента, а бързият през РИНГС поскъпва с 2 лв. до 20 лв. Месечна такса за дебитна карта Mastercard Space/VISA Space вече ще е 4.15 лв., което е повишение с 40 ст. Това не са най-масовите карти на банката, а специфичен продукт, който съчетава и функционалните възможности на кредитна карта, така че засегнати ще са малък брой клиенти. Повишават се и таксите по кредитните карти – по левовите те вече ще са 49.80 лв. на година (повишение с 4.80 лв), по евровите 26 евро (3 евро нагоре), по доларовите 33 долара, което е ръст с 3 долара.

ОББ – Третата по големина банка в България също повишава таксите по някои от най-масовите си платежни услуги. Преводът към друга банка вече ще е с лев по-скъп до 4 лв., скачат и експресните плащания през РИНГС – до 19 лв. в офис и 13 през мобилното банкиране. При последното също има леко повишение – от 0.8 на 0.9 лв. превод, когато е към друга банка. ОББ повишава и тарифите за теглене и вноска на каса, но при последната услуга до 3 хил. лв. е безплатно. За теглене таксата е минимум 3.5 лв. за суми до 2 хил. лв., а над нея 0.5% с предварителна заявка. Ако няма такава и сумата е над 10 хил. лв., то таксата е 0.6%, или 60 лв. Банката спря и безплатните есемеси и те вече са в пакет със съобщения или през Viber, като в зависимост от броя им таксата е между 2 и 5 лв. на месец. Безплатно е уведомлението по e-mail.

Райфайзенбанк – Преводът към друга банка стана 3 лв. от 10 септември при 2.5 лв. до тогава, с 20 стотинки се повишава и преводът към друга сметка в банката. Премахва се и максималният праг за теглене при всички сметки, като таксата за услугата от най-масовите разплащателни сметки е минимум 5 лв.

ЦКБ – банката прави промени и въвежда нови такси, които касаят предимно сметките, които са запорирани. За физически лица междубанковият превод по сметка на органа наложил запор поскъпва с 1 лв. до 7 лв. Ако той бъде канселиран по вина на наредителя/вносителя, се въвежда нова наказателна такса от 15 лв. Вдига се и месечната такса за поддръжка на сметка под запор в евро – от 10 на 12 евро.