Компанията "Spark Bulgaria - electric car sharing", която от няколко години отдава е-коли под наем в София, пропищя от вандалски набези над техни автомобили.

"SPARK е обект на масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители. Само за последните три дни 15 автомобила от услугата са обект на груби вандалски прояви, опити за кражби, изпочупени стъкла и дори умишлени катастрофи. Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност", написаха от компанията в профила си във Facebook, като илюстрираха думите си със снимки.

"За втори път откакто услугата оперира в България сме изправени пред подобен проблем. Предишният случай беше преди година и тогава взехме решението да не повдигаме публично темата, защото вярвахме, че подобни проблеми, дори и от толкова крайно естество, са временни и подлежащи на бърза корекция. В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти", допълва дружеството.

От SPARK обявиха, че разчитат на бързата и ефективна намеса на компетентните органи, които да преустановят този по думите им "зловещ вандализъм", както и да разкрият неговите извършители.

"Обръщаме се и към нашите над 50 000 потребители в София да съобщават за всяко посегателство, което забележат, и да сигнализират за всяко съмнително поведение на хора около автомобилите на SPARK", апелират те в поста си в социалната мрежа.

**************************

SPARK e литовско-българска смесена компания, която оперира в няколко държави в Европа. С дейността си у нас компанията директно помага за решаването на едни от най-сериозните проблеми на жителите на София – замърсения въздух, задръстванията и шума.

SPARK е услуга, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо от времето на ползване. След като си свършите работа с колата, може да я оставите в "синя" или "зелена" зона, където е-мобилите спират безплатно, или в определените за целта зони, извън центъра на София.