Евтино сирене, опаковано във фолио, със силен вкус на свинска мас пробутват в голяма верига хипермаркети, оплака се потребителка от София.

Продуктът изобщо не ставал за ядене заради ужасно неприятния си вкус.

"Дори синът ми не пожела да докосне сандвичите, които му направих за закуска", оплака се жената, която е сигурна, че производителите вече заместват млякото не само с палма, но и със свинската мазнина.

"Не бих се учудил, ако някой местен иноватор наистина прави това, коментира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. - Ако в сиренето се използва мас, трябва да се направи хидрогениране или да се сложат различни видове добавки, за да се държи то твърдо и във форма", обяснява той.

Сирене от 4 и 40 за кило – малко мляко, много вода и палмова мазнина

Според него част от производителите бутат в сиренето различни заместители, за да "го напълнят със съдържание".

По думите му обаче най-разпространените шашми са две - заместване на млякото с палма, която е по-евтина, а отскоро тенденцията е да се слага вода.

"Палмовото масло очевидно излиза от мода, защото правилата се затегнаха. Освен това, ако е обявено наличието му в продуктите, потребителите не го купуват", коментира шефът на "Активни потребители" Богомил Николов.