Минималната заплата ще стане близо 850 лв. от началото на следващата година. Депутати от ГЕРБ-СДС и ПП по време на заседание на социалната комисия към парламента подкрепиха на първо четене предложението на БСП минималната заплата да бъде 50 на сто от средната за страната. Но между първо и второ четене трябва да бъдат направени леки редакции на текста. Ако и при гласуване в пленарна зала депутатите от тези парламентарни групи подкрепят предложението, то ще бъде одобрени с голямо мнозинство.

В Европейския съюз вече е в сила нова директива, която препоръчва на страните-членки да въведат механизъм за определяне на адекватна минимална заплата, като дори предлага два варианта за това – минималната заплата да бъде 50 на сто от средната или 60 на сто от медианната заплата. Медианната заплата се определя като всички работещи на заплата хора се подредят по размер на заплатата и се вземе този, който е в средата на редицата.

Минимална заплата e най-висока в Люксембург. Къде се нарежда България?

На заседанието на комисията от изказванията на депутатите стана ясно, че за определяне на минималната заплата може да се взимат данните на НСИ за размера на средната заплата за първите девет месеца на предходната година, пише Труд. Ако действително бъдат използвани тези данни, минималната заплата за 2023 г. може да стане близо 850 лв.

От Министерството на труда възразиха срещу приемането на този механизъм за определяне на минималната заплата. Но при сегашната минимална заплата от 710 лв. след плащане на данъци и осигуровки хората взимат само 549 лв., гласят мотивите на вносителите. Това е само с 45 лв. повече от линията на бедност, която за 2023 г. ще бъде определена на 504 лв.