"Другата седмица ще решим кога ще започнем национални стачни действия", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов и показа сметка за ток на ресторант, за декември месец, която е в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е била 8000 лв.

"А имаме обещана помощ от 129 лв. на мегаватчас, която е крайно недостатъчна", пресметна той пред Нова тв.

Гаврата продължава! Нашият бранш започва подготовка за масови протестни действия

Алибегов призна, че ресторантьорите са в стачна готовност откакто в Смолянска област бяха затворени барове и нощните клубове.

Първа област затваря барове и нощни заведения заради обстановката в страната

Според него заради високата заболеваемост, тежестта отново пада върху техния сектор и упрекна управляващите, че пак се вземат решения, без да се допитат до засегнатите браншове.

Кабинетът представя Националния оперативен план за справяне с COVID-19

По думите му спадът в оборота на бизнеса е 40%.

"Мерките са същите, но малко променени. Например това, че само в случай на локдаун бизнесът получава 20% от оборота на 2021 година, но не повече от 100 000 лева. Защо, ако моят оборот е по-висок и плащам данъци, да не получа компенсация?

Първите три месеца от тази година ние не сме работили. Мерките не са направени както трябва, не са обсъдени от бизнеса. Спазвахме правилата, но при въвеждането на зеления сертификат, хората се разочароваха", обясни Алибегов.

Мнението му е, че зеленият сертификат трябва да бъде разширен и да важи за всички.