Динамичен е имотният пазар у нас. Цените в момента стремглаво летят нагоре, а инфлацията не отстъпва. На фона на тези предизвикателства бяхме изправени пред коронакризата, а сега – повече от два месеца, войната в Украйна допълнително усложнява ситуацията.

Европа изпитва много трудности. Русия обяви повечето страни като вражески заради подкрепата им към Украйна. Това наложи и взимането на мерки и санкции към политиката на Путин. Една от тях се включва в шести подред пакет, който засяга именно имотите.

ЕС ще забрани на руснаци да купуват имоти

„Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добавя  към шестия си пакет от санкции и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани. Предвижда се спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст.“

Проверка на GlasNews.bg установи, че в социалната мрежа Facebook е създадена група с името „Руснаци започнаха да разпродават“. Въпросните имоти са основно по Черноморието ни, като повечето от тях са към комплекси.

За едностаен апартамент от площ между 30-40 кв.м, цената варира между 22-35 хил. евро. Един тристаен в Слънчев бряг например, може да ни излезе около 62-65 хил. евро. Тук е важно да се отбележи и таксата за поддръжка, която е между 6 и 12 евро за квадрат, в зависимост от населеното място и колко близо е до морския плаж. В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със значително по-ниска цена, както например в Поморие.

Не липсват и оферти на къщи. Натъкнахме се на луксозно обзаведена триетажна сграда във Варна. Тя е с площ над 400 кв.м, само на 2 километра от плажа, а цената – 280 000 евро. За сравнение – тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща на до два етажа, в радиус от до 15-20 км от града биха стрували толкова.

Това е доста примамлива възможност за българите, да се сдобият с ваканционен имот по морето ни, или такъв с цел отдаване под наем. Но как точно ще се осъществяват имотните сделки при наложените санкции?

GlasNews продължава да следи темата.