Европейският съюз добавя и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани към шестия си пакет от санкции, целящи да увеличат натиска върху руския президент Владимир Путин.

Предложението на Европейската комисия, част от което бе представено от председателя ѝ Урсула фон дер Лайен по-рано днес, предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на „права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст.

ЕС готви шести пакет санкции срещу Русия

Забраната е част от най-новите действия на ЕС, насочени към руската държава и олигарсите - мерки, които за първи път ще бъдат насочени към доходоносната петролна индустрия на Москва и най-голямата банка в страната – „Сбербанк“. Тя, подобно на други кредитори по-рано, се предвижда да бъде изключена от системите SWIFT.

Планът трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС тази седмица, преди да влезе в сила, и може да подлежи на промяна.

Забраната се отнася за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в държавите-членки на ЕС. Тя не важи за тези, които имат гражданство или пребивават в Европейското икономическо пространство или Швейцария, пояснява агенцията, съобщи Bloomberg.

По-рано днес стана ясно, че пакетът, който трябва да бъде приет от европейските държави единодушно, за да стане факт, предвижда пълна забрана на вноса на руски петрол, доставян с танкери и по нефтопроводи и се отнася както за суровия петрол, така и за петролните продукти. ЕК предлага забраната за вноса на суров петрол след шест месеца, а на петролни продукти - от края на 2022 г., за да позволи на страните да си осигурят алтернативни доставки.

Руският петрол задоволява 27% от потребностите на ЕС, а клиентите от Европа купуват половината от руския добив. ЕС вече забрани вноса на руски въглища, като ембаргото ще влезе в сила от август.

През миналата година ЕС е платил на Русия 64 млрд. евро за вноса на горива, което се равнява на руския военен бюджет. Тази година, заради поскъпването на газа европейските покупки на руски газ, петрол и въглища могат да достигнат 200 млрд. евро.

ЕК предлага още три руски държавни телевизии да бъдат отрязани от европейския ефир заради разпространяването на пропаганда. Фон дер Лайен не разкри имената на медиите, които ще бъдат санкционирани, казвайки само, че те са държавни. „Не бива да им разрешаваме повече да разпространяват лъжи", заяви Фон дер Лайен.

В шестия пакет е включено и разширяване на финансовите санкции, като Европейската комисия предлага най-голямата руска банка – „Сбербанк", да бъде извадена от международната система за обмяна на банкова информация за извършени транзакции SWIFT. От нея ще бъдат извадени и „Россельхозбанк" и „Московска кредитна банка", с което руските трезори, които няма да имат достъп до SWIFT, ще станат 10.

„Сбербанк" държи 37% от руския банков сектор. „Газпромбанк", през която минават плащанията за вноса на руски природен газ, остава извън санкциите на ЕС.

ЕС готви още нови санкции срещу Русия, подготвят забрана за руския петрол