България планира да увеличи житните си резерви и да купи зърно от местни производители, за да осигури вътрешните нужди за една година напред. Това е част от подготовката за рисковете от руската инвазия в Украйна и нестабилността на зърнените пазари, пише "Дневник".

Български зърнопроизводители съобщиха през седмицата, че държавата планира да изкупи около 1.5 милиона тона пшеница, половината от количеството, което все още е в силозите. Възможно е и да бъде ограничен износът на пшеница, докато не бъдат направени планираните покупки.

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов коментира темата за зърното, като според него включването на държавата ще създаде паника на един добре регулиран пазар.

"Чух министъра (Асен Василев, б.р.) да казва, че септември може да останем без зърно. Няма как, защото новата реколта започва малко преди това и при всички случаи зърно ще имаме. България произвежда много повече, отколкото й е необходимо", заяви Найденов.

Дори и правителството да реши да изкупува зърно, ще срещне логистичен проблем със съхранението, тъй като в държавния резерв няма достатъчно голямо помещение, подчерта той пред БНТ.

"Пшеницата, както петрола, е борсова стока и не бихме могли с огромни количества, които складираме, да я задържим. Тя ще върви нагоре, докато има война, още повече, че Русия и Украйна са най-големите производители в района и оставят около 1/3 от количеството", смята Найденов.

По думите му, със забраната за износ на пшеница България нарушава основните правила на ЕС - свободното движение на стоки и хора. От това може да последват санкции, предупреди бившият земеделски министър.

А търговците коментират, че в България, един от големите износителите на пшеница в Европейския съюз, се наблюдава увеличаване на търсенето за износ, като търговците търсят да заместят доставките от Украйна и Русия, които произвеждат 25% от пшеницата в света.