"Топлофикация София“ ЕАД с официална позиция за запора, наложен от Министерството на енергетиката и "Булгаргаз".

"Запорът е за 23 789 млн. лева и е наложен върху само една банкова сметка. Претендираната сума е част от дълга към "Булгаргаз“ ЕАД в размер на 829 млн. лева. Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение", обявяват от дружеството.

От компанията обявяват, че се водят преговори с обществения доставчик, като се обсъждат варианти за погасяване на сумата.

"Към настоящия момент е спряно налагането на запори върху останалите банкови сметки на топлопреносното предприятие и се очаква до края на настоящата седмица да се вдигне наложената обезпечителна мярка. Възникналата ситуация по никакъв начин не нарушава оперативната дейност, както и не създава пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон", обявяват от "Топлофикация София“.

Вижте цялата информация, разпространена от дружеството, публикувано без намeса:

"В "Топлофикация София“ ЕАД е получено запорно съобщение за блокиране на средства на Дружеството, инициирано от "Булгаргаз“ ЕАД. Запорът е за 23 789 млн. лева и е наложен върху само една банкова сметка. Претендираната сума е част от дълга към "Булгаргаз“ ЕАД в размер на 829 млн. лева. Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение.
Към настоящия момент е спряно налагането на запори върху останалите банкови сметки на топлопреносното предприятие и се очаква до края на настоящата седмица да се вдигне наложената обезпечителна мярка. Възникналата ситуация по никакъв начин не нарушава оперативната дейност, както и не създава пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон.
В изпълнение на действащата нормативна уредба "Топлофикация София“ ЕАД има готовност да стартира предстоящия отоплителен сезон в гр. София. Според изискванията на разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяване, за да започне масово включване на централното отопление е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване за следващите 7-10 дни. Към днешна дата не са налице горните хипотези, за да бъдат предприети действия от страна на Дружеството по масово включване на отоплението в гр. София."

Припомняме, че по-рано днес министерството на енергетиката и "Булгаргаз" наложиха запор върху сметки на "Топлофикация София" заради необслужвани задължения.