Руски банки започват да пускат карти от китайската платежна система UnionPay, обявяват от финансовите институции. Това става, след като Visa и Mastercard съобщиха, че спират дейността си там.

Общо седем руски банки вече са извадени от SWIFT и не могат да извършват финансовите си операции в световен мащаб. Причината са санкциите на Европейския съюз заради военните операции на Русия в Украйна.

От cиcтeмaтa са извадени "Hoвиĸoмбaнĸ", "Oтĸpитиe", "Πpoмcвязбaнĸ", "Бaнĸ Poccия", "Coвĸoмбaнĸ", "Bнeшeĸoнoмбaнĸ" и "BTБ Бaнĸ".

Руски банки изритани от SWIFT. Какво представлява системата и до какво ще доведе?

Мярката ще влезе в сила от 12 март, но тя засега не засяга ключовите руски банки "Сбербанк" и "Газпромбанк", чрез които се извършват плащанията за руски газ и петрол, съобщи АФП.

От Русия не са се изтеглили все още от Home Credit Bank, собственост на чешката група PPF. От сайта на банката информират, че обслужват клиенти нормално, включително и по отношение на тегленията. Компанията, която е собственик на банката, е основана от загиналия в катастрофа с хеликоптер Петър Келнер.

Светът затяга примката около Москва. Кои бизнеси на гиганти си тръгват?