Храна за астронавти приготвиха деца от Пето ОУ „Хр.Ботев“ – Кюстендил. Учебното заведение бе включено в образователната програма като едно от първите иновативни в България.  Училището си сътрудничи с Българската академия на науките,  Природонаучен музей, Лесотехническия университет и много фондации с екологична насоченост. Сформирани са екипи за работа от учители, ученици и представители от институциите. „Заради намалените вкусови усещания астронавтите предпочитат по-пикантни, кисели и солени храни. Освен че осигурява необходимите дневни калории, храната трябва да доставя и комфорт по време на дългия престой на космическия кораб. Астронавтите сами определят какво да консумират, а списъкът с храните и напитките, сред които могат да избират, съдържа повече от 200 компонента. Желязото и натрият са ограничени, за да се избегнат рискове за здравето. Въпреки разнообразието от храни обаче, ястията, които космонавтите ядат, се повтарят на всеки осем дни”, разказват педагозите от кюстендилското училище.

Даниела Георгиева, преподавател по английски език в начален етап, и Хосе Луис Олмо /Испания/ съвместно започнаха да  работят  в посока качествени и здравословни храни и води, както и  научноизследвателска дейност и храна за астронавти –  нейната подготовка, преработка и опаковане. „Използваме  стари, традиционни български и испански методи, подготвяме и съхраняваме храната чрез въвеждане на нови технологии, които включват различни методи за сушене на храна. До този момент информацията между участниците се обменяше чрез интернет. Гостувах в Испания, където заедно със своя колега обобщихме работата на двете образователни институции”, коментира Даниела Георгиева.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

  • Българката с колегата си Хосе Луис Олмо