Родители на кандидат-първокласници, неприети на първо класиране в VІІІ СУ, подадоха заявления до председателя на ОбС Р. Тасков с искане да бъдат изслушани на днешната общинска сесия.

Припомняме, че до напрежението се стигна, след като в VІІІ СУ „Арсени Костенцев”, което е първото в община Благоевград иновативно училище, постъпиха 134 молби за 1 клас. Междувременно според утвърдения училищен план-прием местата са 88, или 4 паралелки с по 22-ма ученици.

За да „отсеят“ кандидатите, от VІІІ СУ въведоха допълнителен критерий, че при получен еднакъв брой точки децата се подреждат в класирането според периода на уседналост в прилежащия район на училището, и стигнаха дотам да изчисляват с точност до дни кое дете от колко време живее в квартал „Еленово”.

При обявяването на списъците стана ясно, че „под чертата” остават 46 кандидат-първолаци. От тях 6 са в първа група, т.е. с максималния брой от 100 точки, тъй като живеят в района на училището в последните 3 години, по 17 деца са във ІІ и ІІІ група, и 6 са ІV група, или постоянният/настоящият им адрес е извън прилежащия район на училището. Това предизвика  недоволството на родители, които след обявяване на класирането на 20 юни следобед бяха убедени, че е станала някаква грешка. На следващия ден майки и бащи тръгнаха да сигнализират институции, разгневени от факта, че децата им не са приети и настоявайки в VІІІ СУ да бъде разкрита 5-а паралелка. В Регионалното управление на образованието постъпиха над 10 жалби и цял екип експерти влезе на проверка в VІІІ СУ.

„Това, което мога да кажа, е, че няма да останат незаписани деца в 1 клас”, коментира вчера началникът на отдел ОМДК в РУО Методи Попов.

Директорът на VІІІ СУ пък сподели, че на първо класиране са попълнени 87 места, като една майка не е дошла да запише детето си. Съответно мястото се  обявява за свободно, от училището пак започват да броят кое дете от колко време живее в района и така класират кандидат.

Междувременно стана ясно, че случаите на не един и двама от неприетите са доста специфични. Така например семейство се е настанило в блок срещу  училището преди 2 години, но преди това са живели на друго място, пак в квартал „Еленово“, 10 години. При кандидатстването обаче родителите дали бележка само за настоящия си адрес и така детето им не е прието. Друго детенце пък остава „под чертата“, защото по-голямото му братче – ученик в VІІІ СУ, е на 12 години и 3 месеца, а според Наредба 10 с предимство при приема се ползват кандидати, чиито по-големи братя или сестри учат в същото училище, но са до 12-годишна възраст.

Изключително драматична бе и историята, разказана неотдавна пред репортер на „Струма“ от Маргарита Иванова, майка на близнаци. Тогава жената сподели, че са се нанесли в квартала преди 2 години и няколко месеца, тя живее и работи срещу училището, а след смъртта на бащата отглежда децата си сама. И тъй като няма баби и дядовци, на които да разчита, Маргарита бе категорична, че няма друг вариант да отглежда децата си, ако не са в най-близкото до дома им училище.

„Да, има подадено заявление от родители. Постъпи днес /б.р. 27.06./. Ще го внеса и колегите ще решат дали да дадат думата на родителите и да ги изслушат”, коментира председателят на ОбС Радослав Тасков вчера.

По този повод образователни специалисти прогнозираха, че днешната сесия и това дали на родителите ще им бъде разрешено да се изкажат и да изложат исканията, ще бъде в голяма степен определящо за 5-ата паралелка на VІІІ СУ.

Междувременно стана ясно, че ХІ ОУ, намиращо се също в квартал „Еленово”, има кандидати за 3 паралелки, при утвърдени две. Борба за своето съществуване води и колективът на ІХ ОУ, като там се надяват, че ще успеят да реализират прием на 1 паралелка.     

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА