Горещата вълна вече удари Европа, а температурите скочиха до 40 градуса. Очаква се до утре, те да се повишат още повече и да стигнат 45 градуса. В Германия, Полша и Чехия беше най-горещият юни отбелязван някога и ще става още по-топло, предава Dnes.bg.

Във Франция, вчера живакът показа 39 градуса, а трима души загинаха, след като скочиха от топлия плаж в ледената вода. 70-годишен мъж получил сърдечен удар в Монпелие в първия ден на горещата вълна, последван от 62-годишна жена и 75-годишен мъж в същия район през следващите дни.

В петък, температурата във Франция ще скочи до 45 градуса, като тази температура ще подобри рекорда, поставен през 2003 година от 44,1 градуса. Десетки училища са затворени заради липса на добра климатична система. В Париж, най-замърсяващите автомобили бяха забранени за цял един ден.

Но има хора, които се радват на горещата вълна – производителите на вино. Според тях, това ще направи тазгодишната реколта от грозде още по-плодородна и вкусна.

В Испания, температурите стигнаха  45 градуса, като вече се доближават и до рекорда, поставен през 2017 г. от 47,3 градуса. Най-тежко ще бъде в петък, когато 33 от 50 испански провинции ще бъдат ударени от екстремни температури.

70-годишен рекорд бе подобрен в Бранденбург, Германия, където бяха отбелязани 38,6 градуса. Жегата наложи ограничение на ползването на автомобили, даде началото на горски пожари и започна дебат за голотата по германските улици, след като много местни се съблякоха и се потопиха във фонтаните. Властите наложиха ограничение на скоростта от 120 км/ч, след като асфалта на магистралите в страната започна да се размеква от жегата.

В Гърция миналата година близо 100 души загинаха заради горски пожар в курорта Мати. Днес всички болници и власти са под код червено до края на седмицата, като се очаква температурата да стигне до 45 градуса. 
Интересно е времето в Белгия, където в едната част на страната температурата бе 19 градуса, а в другата – 33. В Полша и Литва няколко души се удавиха, опитвайки се да се охладят.

Температурните рекорди за юни се очаква да бъдат подобрени още в Швейцария, Холандия, Дания и Люксембург.

Британците, които досега се радваха на 27 градуса се очаква да се поизпотят, като температурата там стигне 34 градуса.

За екстремното време учените обвиняват горещ облак идващ от Африка.