Студенти и преподаватели от 17 държави представиха ястия от родните си държави на танцов и кулинарен фестивал в Американския университет в Благоевград. Събитието събра в събота, вече в спортната зала на АУБ, представители на различни нации, които се забавляваха заедно в дух на приятелство и разбирателство.
Албанско реване с грис, украински борш и котлети, виетнамски пролетни ролца и испанска тортиля бяха само част от над 150-те гозби, които многобройните гости имаха възможност да опитат. Изключително вкусен се оказаха холандският щрудел с ябълки, паят със спанак от Косово, а макар и леко странни на вкус, чешките сандвичи с млечен сос с чесън и грозде също се радваха на голям интерес.
За пръв година на фестивала се изяви студентка от Палестина, която е и първият представител на близкоизточната държава, дошъл да учи в АУБ. Първокурсничката по политически науки Ая бе подредила на щанда си традиционната за родината си баница с много подправки, наречена манакиш, хумус и разядка, както и сувенири, ръчно изработени от майка й. „Реших да дойда в България, защото е нещо ново и различно. В Благоевград много ми харесва, това е моят втори дом“, сподели Ая, успяла да усвои за кратко време немалко думи на български.
Също за пръв път се изяви и студентка от Обединените арабски емирства, приготвила пилешки шишчета с билки и лозови сарми.
Сред най-многолюдните бе българският отбор от 14 студенти. Те събраха погледа на чужденците с препълнена трапеза с вкусни гозби – от шопска салата, мусака, няколко вида баници до боб чорба. „Подготвяме се от близо три седмици. Искаме да представим България по възможно най-добрия начин“, разказаха от БГ тима, включващ и 8 благоевградчани. Сред тях бяха Стойна Йорданова от випуск 2017 на ПМГ, сега второкурсничка в АУБ, Мариела Латинова от випуск 2018 на ЕГ, Добрин Стоилов, който преди 4 години завърши с отличие Гимназията по икономика, а след три месеца предстои да се дипломира и в Американския университет. Той бе осигурил домашно червено вино и ракия, които чужденците дегустираха с интерес.
Облечени в народни носии, българите, част от танцовия клуб „Самодива” на Американския университет, заслужиха бурните аплодисменти на публиката с представените Малешевско, Еленино хоро и Ширто.
Останалите участници във фестивала също показаха част от националната си култура. Особено атрактивни с ефектните си носии бяха и представителите на Казахстан, които впечатлиха с традиционни за страната си песни, танци и тестени ястия с месо и мед.
Отборът на САЩ също заслужи овации с приготвените от тях пикантна доматена супа и домашни курабии с фъстъчено масло.
Поздрав към всички отправи президентът на АУБ д-р Стивън Съливан, който сподели, че е горд и щастлив да присъства на уникалното за България и региона събитие.
С кулинарния фестивал завърши 21-то издание на Международната седмица в Американския университет в България. „Студентите и преподавателите в университета ни са от различни, близки и далечни страни. През годините сме установили, че Международната седмица е сред най-добрите начини да разширим кръгозора си, да научим повече за света, в който живеем, и да се сближим с хора, които, идвайки в Благоевград, стават част от голямото семейство на АУБ“, коментира д-р Съливан.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА
-
Студенти и преподаватели от 40 националности изпълниха спортната зала, дегустираха храни и напитки и се веселиха заедно -
Отборът на Туркменистан - Сред най-атрактивните бе тимът на Казахстан
- Студентката от Обединените арабски емирства
- Първокурсничката Ая е първият студент от Палестина, дошъл да учи в АУБ
-
Украйна -
Представителите на Албания -
Отборът на България