Увеличава се броят на пациентите, които се хоспитализират след преяждане и злоупотреба с алкохол по празниците.

Това съобщава „Фокус”, цитирайки д-р Даниела Томова, старши лекар в клиниката по Гастроентерология към ВМА. Медикът уточнява, че такава е тенденцията през последните години.

„По Великденските празници причина за хоспитализациите са жлъчните кризи. Това се случва при пациентите, които имат камъни в жлъчния мехур. Употребата на големи количества яйца може да доведе до жлъчни кризи. Преяждането с козунаци, с месо може да доведе до възпаление на гастрити, язви. Суровите плодове и зеленчуци, особено салатите, водят до обостряне на колита“, коментира д-р Томова.

По думите ѝ приемът на голямо количество храна и алкохол може да доведе до обостряне на панкреаса и до така наречените панкреатити.

„Периодично след тях следва хоспитализация до болнични заведения“, допълни още специалистът. За да избегнем рисковете от преяждане по празниците, специалистите съветват да ползваме добре позната стратегия – да напълним чинията си с 2/3 зеленчуци (сурови или задушени), а останалата 1/3 да отделим за многобройните по-калорични храни.

С голямо съдържание на фибри, богати на хранителни вещества, а бедни на калории, плодовете и зеленчуците са незаменими, когато става дума за  балансирано хранене, през многото почивни дни. А и по принцип.