Четящият човек официално приветства жадните за знание в Бургас

Десетки дойдоха за откриването, сред тях е авторът на монумента - художникът Георги Андонов, както и зам.-кметът на община Бургас по култура и образование Йорданка Ананиева


Скулптурата бе монтирана в навечерието на 24 май

Скулптурата "Четящият човек" вече официално приветства жадните за знания бургазлии и гости на града. Тази вечер десетки се събраха на пл. „Тройката“ за откриването на монумента. Сред присъстващите бе и авторът на арт елемента – художникът Георги Андонов, както и зам.-кметът на община Бургас по култура и образование Йорданка Ананиева. 

„Четящият човек“ бе монтиран в градинката срещу Хеликона на пл. „Тройката“ в навечерието на 24 май, когато отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Скулптурата символизира четенето и знанието. (ВИЖ ТУК)

Георги Андонов е работил по нея в продължение на четири месеца. Неотдавна – през април т.г., знаменитият бургаски художник откри самостоятелна изложба в галерия „Неси“. Негови творби са в частни колекции по целия свят. Негови твориби бяха експонирани и в прочутата “Моберт галерия” в столицата на щата Айова – 3-милионния Де Мойн. В централния офис на "Джак Даниелс" – едно от най-продаваните американски уиските в света – е окачена картината "Залез" на Георги Андонов. Тя е продадена на алкохолния гигант от William Merrill Gallery, с която Георги Андонов има договор да го представлява в САЩ и Канада. Същата галерия е продала друга творба на художника на не по-малко знаменит купувач - световноизвестния хотел в Лас Вегас "Mandalay bay". Картината се нарича „Залез“ и е от цикъла “Чадъри”. 


 


В категории: Бургас