Френският министър на културата е страшен радетел на проекта за о. Св. Кирик, през юли решаваме и го почваме

Как ще отпадне проектът, напротив! С много силни темпове през юли ще вземем решение точка по точка, уверява Боил Банов (долу вдясно)


Не е проблем това, което се случва с кмета на Созопол, смята културният министър

През април пропадна важно посещение на френския министър на културата Франк Ристер в Созопол. Какво ще се случи с проекта между България и Франция Св. св. Кирик и Юлита да стане остров на изкуствата и културата? Какво е развитието и с ремонта на бургаската Концертна зала „Проф. Иван Вульпе“ (т. нар. Филхармония)? Българският министър на културата Боил Банов коментира в блиц-интервю за „Флагман“ преди петъчния парламентарен контрол...

- Г-н Банов, френският министър на културата Франк Ристер трябваше до дойде у нас през април. Какво се случи?

- Ами не можа да дойде, те имаха много проблеми, знаете – и жълти жилетки и т.н.

- Тогава беше и пожарът в „Нотр дам“...

- Да, и „Нотр дам“! А имаше и европейски избори и те си имаха проблеми. Не можа да дойде, но ние продължаваме диалога. Сега търсихме даже да се видим в Брест тази седмица – той не можа да отиде, аз не можах да отида... Но лятото ще намерим време, юли месец със сигурност ще направим една среща, за да почнем вече конкретно.

- Т.е. не е отпаднал проектът за Созопол...

- Аами! Как ще отпадне, напротив! Даже той е с много голямо желание, защото самият той се занимава много с подводна археология. И е страшен радетел на този проект, така че нищо не е отпаднало. Напротив, с много силни темпове ще вземем юли решение точка по точка – как, какво, дейност по дейност и почваме.

- Ролята на кмета на Созопол важна ли е? Защото там, знаете, имаше проблем – кметът е сменен.

- Към момента – не. Островът е към нас, ние не сме търсили оттам подкрепа към този момент. Разбира се, това е важно за общината. Разбира се, че ще изкоментираме и проекти, ще ги запознаем и т.н. Но те нямат участие към момента, така че не е проблем това, което се случва там с кмета.

- С Филхармонията в Бургас има развитие. Какво може кажете?

- Има. Дадени са парите, стартират и се надяваме до края на годината или началото на другата да имаме една прекрасна зала в Бургас.