Стената на язовира във Винарско пропукана, жителите на няколко села застрашени?

Скъса ли се язовира във Винарско, и селата, и магистралата ще бъдат унищожени, предупреди кметът се селото Стойко Манев


Изпусне ли се водата и селата, и магистралата може да бъдат унищожени, предупреди кметът Стойко Манев

Язовирът в бургаското село Винарско е един от водоемите в най-тежко състояние. Кметът Стойко Манев предупреди, че има опасност магистрала „Тракия“, която е на един километър от водоемът и няколко села да бъдат унищожени.

„Сега в момента нищо не работи, тъй като го няма. Всичко е ограбено, запушено“, заяви пред камерата на бТВ кметът на Винарско.

„Най-опасното е, че има няколко села, които са под нивото на язовира. Водата нищо не може да я спре. И селата, и магистралата може да бъдат унищожени“, добави той.

Изпусквателят и помпите на язовира не работят, а стената е пропукана. Местните обичат да ловят риба там. 

Данни на Министерството на икономиката показват, че голяма част от язовирите у нас са опасни и имат нужда от ремонт, каза водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Общо язовирите в България са 6840, а нужда от ремонт имат 858 от тях. Спешно трябва да се ремонтират 416, а в критично състояние са 18 водоема, добави той.

От метрологичния и технически надзор признаха, че до миналата година дори не е било ясно колко точно са язовирите в страната. Надяват се до началото на есенните дъждове водоемите в най-тежко състояние да бъдат ремонтирани с пари от държавата.

„Това са сложни хидротехнически съоръжения. Не може да вкараш тежка инженера техника. Опасност има. Вижте какво става с природата!“, каза заместник-директорът на ДАМТХ ген. Кирил Войнов. 
 


В категории: Камено