Валери Симеонов: Законът за шума действа, проблем са шумните цигански сватби в Бургас

Над 70 сигнала за нарушаване на закона са подадени в ромските квартали на Бургас – „Победа“, Долно Езерово и от селата с големи махали, каза Валери Симеонов. Шумните цигански сватби са голям проблем, добави той


През миналата седмица сигналите за шум от заведения са само 4 за Община Несебър, а за циганските квартали на Бургас – над 70, каза той

Законът за шума действа. Има ефект и в Слънчев бряг, и по цялото Черноморие, каза пред камерата на Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 
„През миналата седмица сигналите за шум от заведения са само 4 от района на Община Несебър, а в същото време над 70 са те от циганските квартали на Бургас – „Победа“, Долно Езерово, от села с доста големи ромски махали. Това е интересна статистика“, добави той.
Основният проблем, свързан с неспазването на закона, явно ще е свързан с циганските сватби, подчерта депутатът.
Той изтъкна, че никой политик не обикаля заведения край морето, за да дърпа кабели. 
„Благодаря, че на петия или шестия ден от приемането на закона, Нова телевизия дава позицията и на другата страна, което е основно правило в журналистиката. Досега показвахте обаче само собственици на заведения, които били ощетени и говорят за пълно безумие. Между другото този закон действаше досега и имаше същите ограничителни норми“, заяви Симеонов.
„В цял свят е нормално през лятото хората да пренесат забавлението на плажа. Санкция от 10-12 хиляди лева е всъщност колкото печалбата на едно заведение на месец. При две глоби може да се каже, че то ще работи само за държавата“, заяви Манол Тодоров, който е мениджър в нощно заведение.
„Този закон съществува от много време. Въпросът е доколко е бил спазван. Разликата е, че вече полицията ще отговаря за санкциите. Надявам се да реагират на сигнали“, каза пък Диана Колчева - мениджър на хотел.
" Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона", каза Симеонов. 
Той обясни, че от 14 до 16 часа, от 23 до 8 часа правомощията са само и изцяло  на полицията. Вече няма да се налага и издаване на специална заповед за извършване на нощни измервания от РЗИ. 
Симеонов обясни и какво ще се случи, ако се получи сигнал за силен шум в определено заведение. 
"След сигнал на 112 полицейския патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването. Ако това не се случи, полицейския служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и бара, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря", заяви лидерът на НФСБ и добави, че при следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника.
На въпроса дали може курортите да се разделят на такива, където да е позволен шума и на такива, където трябва да е тихо той отговори лаконично: „Невинаги обслужването на клиентите трябва да е цел на държавния туризъм”. 
Той сподели, че целта му била българският туризъм да стане малко по-доходен, понеже всички курорти в България са проектирани като семейни.