Роднини и приятели на 18-годишния Алекс от Бяла готвят протест срещу намалената присъда на обвинения в убийството му мъж.

След като Окръжният съд в Русе осъди Валентин Маринов на 20 години затвор, Апелативният съд във Велико Търново намали драстично присъдата на 3 години лишаване от свобода. Междувременно днес от Апелативната прокуратура заявиха, че внасят протест срещу това решение, информира БНТ.

Преди две години в центъра на Бяла, след излизане от дискотеката Алекс бил спрян от младежи от ромски произход, които му поискали цигара, но той не пушел. Тогава те го ударили, момчето паднало върху плочките и изпаднало в кома. Седмица по-късно издъхнал в Русенската болница.

Близките на Алекс не приемат присъдата на Великотърновския апелативен съд, защото деянието от убийство по хулигански подбуди е преквалифицирано в умишлено нанесена лека телесна повреда, при която е настъпила смърт по непредпазливост.

Силвия Панайотова - леля на Алекс: Присъдата, която издаде Апелативният съд във Велико Търново за нас е несправедлива. Той беше бит Алекс, защото цялата му блузка беше накъсана.

Панайот Панайотов - чичо на Алекс: Ще обжалваме, но като гледам какво се случва, вече се съмнявам какво ще стане в тази държава, дано там има разумни хора.

Близки и приятели на Алекс ще се съберат на мирен протест в четвъртък пред сградата на районния съд в Бяла.

Силвия Панайотова - леля на Алекс: И да искаме справедливост, защото ако има наказание, няма да има такива престъпления.

Днес Апелативната прокуратура във Велико Търново съобщи, че внася протест срещу решението на Апелативния съд с искане за потвърждаване на присъдата от първа инстанция.