На 16 май 2019 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Проблеми със собствеността и управлението на Спортната зала.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Правя питане относно собствеността и управлението на Спортната зала.

Съгласно сключения договор залата трябваше да бъде построена до 2009 г. или в противен случай Община Русе да си върне апортната вноска и да получи обезщетение от 20 млн. евро – 39 млн. лв. Сега Община Русе има участие с 49 % в новото дружество и трябва да печели от тази собственост. За всичко това общината според договора не трябваше да плати нищо. Вместо това Община Русе купи за 9 млн. лв. недостроени и ненужни й гаражи, представляващи една бетонна дупка за довършването, на която тя трябваше да инвестира още 8,5 млн. лв. Спортната зала е ипотекирана (заложена) за 16,5 млн. лв. и в действителност личното участие на частния инвеститор е само 10 млн. лв. срещу 51 % собственост от залата. Кредитът до сега се изплащаше от приходите на залата от дейността й. Залата се управляваше чрез дружеството „Арена Русе мениджмънт”, в което участваше друга свързана с Пламен Бобоков фирма – Международна компания за инвестиции и развитие” с 80% и фирмата на мениджърите с 20 % и нямаше участие в нея на Община Русе.

В края на миналата година частният съакционер поиска да излезе от дружеството, а държавата отпусна от бюджетния излишък 20 млн. лв., за да изкупи - национализира мажоритарният му дял.

По този повод искам да задам на кмета Пламен Стоилов следните въпроси:

1. След като Пламен Бобоков абдикира от задълженията си, кой ще продължи да изплаща ипотеката в размер на 16,5 млн. лв.? Това пак ли ще бъде за сметка на приходите от Спортната зала или от Община Русе?

2. Община Русе ли ще заплати и изпълни довършителните строителни  работи в Спортната зала?

3. Какъв е размерът на дивидентите за 2015, 2016, 2017 г. и 2018 г., които  Община Русе е получила за своето участие с 49% общинска собственост в Спортната зала?

4. Ще продължи ли Спортната залата да се управлява от близкото до Пламен Бобоков дружество „Арена Русе мениджмънт” и пак без участието на Община Русе?

5. Какво ще направи Община Русе, за да може Спортната зала да се издържа, тъй като до сега се организираха по около 20 - 30 събития на година, като нито едно от тях не е с общинско участие?

6. От коя дата е даденото право на строеж на търговско-развлекателния  център, бизнес центъра и хотелския комплекс до Спортната зала, на коя дата изтича това право на строеж и предвижда ли се неговото удължаване?

Ето какво мислят някои русенци за Спортната зала, определена от кмета Пламен Стоилов като строежа на века:

Пламен Бобоков – почитен гражданин на Русе – „Нали не вярвате, че сме търсили бизнес смисъл в град с 80 хил. жители? Русе има опасност да се превърне в град – призрак!“

Коментиращ гражданин в интернет: „Да ни е честита залата, но да видим колко ще ни струва като данъкоплатци…То хубаво да видим, ама няма да видим… щото при тая власт нямаме право да виждаме… Едни големи харчове за общината и едни големи приходи за някой друг…

Генерал Ваньо Танов - кандидат за кмет на Русе от партия „ГЕРБ“, през 2007 г. определя това публично частното партньорство като безсрамен пладнешки обир.

Уважаеми общински съветници,

Докога ще позволявате да се приватизират печелившите дейности на Община Русе и да се национализират загубите на спонсорите на партия „ГЕРБ“?