Русенци почетоха с минута мълчание паметта на загиналите войни и поднесоха венци и цветя пред Паметника на Альоша в града по случай Деня на победата.

 Прозвучаха военни маршове и химните на България и Русия. Организатор на честването бе Генералното консулство на Русия в Русе

„В дни като този си даваме сметка колко важен е мирът за една държава, за правото й да бъде суверенна и независима. Днешният 9 май е ден на преклонение пред всички защитници на човешките права, пред всички онези, пожертвали живота си за една свободна и обединена Европа“, каза кметът Пламен Стоилов.

Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов каза в своето обръщение, че днес ние помним всеки, който е загинал, и ще пренесем тази памет напред в поколенията. В консулският окръг има четирима ветерани, които помнят войната. Те са били поздравени тази сутрин по случай празника. 

След церемонията се организира шествие до руското военно гробище, начело с участниците в Безсмъртния полк, които носеха портрети на свои роднини, участвали във войната. 

На руското военно гробище бе отслужена панихида в памет на загиналите съветски войни. Руският клуб в града организира и военно-полева кухня, като присъстващите получиха по чашка водка, купичка с гречка и парченце черен хляб със сланина.