Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев, заедно със заместник-кмета Галина Георгиева се срещнаха днес /18 май/ с група жители на село Ушинци по тяхна молба. Срещата се състоя в читалището, като в него се бяха събрали собствениците на къщи на ул. „Пейо Яворов“. Повод за срещата е лошото състояние на тази улица дълга около 500 метра, която не е включена в обществената поръчка за рехабилитация.
Ще припомним, че през миналата година по искане на Общинското ръководство Министерски съвет отпусна 1,650 млн. лв. за улиците в населените места. Д-р Василев обясни, тъй като десет години в селата не е правена рехабилитация, че е препоръчал неколкократно на кметовете на населени места да направят общоселски срещи, на които да се реши заедно с хората кои улици са най-нуждаещи се от рехабилитация и така да подадат списъците с улици, на база на които се отпускат средства за всяко село. По твърдения на жителите на ул. „Пейо Яворов“ стана ясно, че такава среща не е имало в с. Ушинци и затова тяхната улица не е посочена от кмета на селото в заявката за рехабилитация на улици. На селото са отпуснати 65 000 лв.
Обществената поръчка е приключила и няма как да се излиза извън нея, поясни кметът д-р Валентин Василев. Галина Георгиева уточни и че до края на годината няма да има други процедури за асфалтиране на улици.

Жителите на селото заведоха на място кмета и заместника му, за да видят в колко лошо състояние е улицата. По цялото й протежение живеят хора, които едва излизат с автомобилите, за пешеходци също е проблемна. Кметът на Община Разград обеща да изпрати експерти от „Инвестиционни дейности“, които да огледат и направят оценка, колко ще струва рехабилитацията на ул. „Пейо Яворов“, за да се заложи в бюджета за следващата година.

Жителите на с. Ушинци, които бяха на срещата се поинтересуваха по какви критерии се определят средствата за издръжка на едно село, как се определят и парите за асфалтиране, а Галина Георгиева им обясни, че това става на база население по постоянен адрес и дължина на пътната мрежа. Задаваха въпроси и за наетите хора по временна заетост, за поддържане на зелените площи.