Министерството на образованието и науката обяви 17 и 19 юни за не учебни дни за всички училища в цялата страна. Това се налага заради провеждането на Националното външно оценяване на 7-ми клас.

Подаването на документи за класиране в гимназиите вече ще става само електронно, а седмокласниците ще пишат с черна химикалка.

Първоначално просветното министерство беше обявило 17 и 19 юни за учебни дни. Учителите обаче протестираха, че сутринта ще трябва да бъдат квестори, а следобед да преподават на собствените си ученици. Затова министерството обяви и двата дни за неучебни, уточняват от БНТ.

Днес от министерството обясниха, че правят промяната най-вече заради учителите в малките и отдалечени селища, които трябвало да пътуват и не могат да пристигнат навреме за часовете си. Днес бяха съобщени още новости.

За първи път тази година подаването на документи за кандидатстване след седми клас ще бъде само електронно – родителите могат да направят това от компютъра си вкъщи или в училището-гнездо.

Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8:30.Трябва да носят служебната си бележка и документ за самоличност. Всеки ще полага изпита в своето училище, ще има над 16 хиляди квестори и видеонаблюдение. Седмокласниците нямат право на калкулатори и справочници. Резултатите ще са готови до 27 юни, до 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование. От 3 до 5 юли се подават документи за класиране.