Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно, съобщават от здравното министерство.

В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания. 4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 – 4 г., следвана от възрастовата група 5 – 14 г.

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

Ако усетим някои от тези симптоми специалистите съветват да избягваме близък контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия, използването на маска и др.