Двамата мъже, хванати с близо 300 килограма хероин на “Капитан Андреево”, остават в ареста. Това реши днес Хасковският окръжен съд, като им наложи най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража”.
Припомняме, че на 14 април на границата при извършена от служители на Агенция „Митници“ щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация са открити общо 288,380 кг. хероин на стойност 17 744 700 лева.

В залата на Темида стана ясно, че 36-годишният Сеидмохамадхас Мирхосеин Рамазани е шофьорът на камиона, обвинен е като извършител на престъплението. 40-годишният Селман Йоздемир е обвинен като помагач.

Хероинът е бил укрит в машина за боядисване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформен като колети от Иран до България.Установено е още, че пратката била за Пловдив, където трябвало да я приеми Селман Йоздемир.

Прокуратурата настоя по събраните доказателства на двамата да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Служебно назначените защитници на обвиняемите обаче поискаха отхвърляне на мярката, защото събраните доказателства не налагали, че двамата са извършили престъплението.

Двамата мъже заявиха пред съда, че са невинни. Селман Йоздемир допълни, че до сега не е бил осъждан и че за първи път влиза в съдебна зала.

В крайна сметка съдът реши да наложи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”, защото може да се направи обосновано предположение, че те могат да се укрият или извършат друго престъпление. Законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.

Решението на съда може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.