Прогнозите за поскъпването на свинското месо продължават и не вещаят нищо добро.Заради епидемията от Африканска чума експертите са категорични, че цената на месото ще се вдигне до 50% в разгара на коледните и новогодишните празници.

Припомняме, че болестта върлува в много части от страната. Целият отрасъл е заплашен от изчезване, а обстановката е особено нажежена, след като заразата прехвърли Балкана. Застрашена е най-голямата свинеферма в страната - тази в Стара Загора. Институциите предприеха превантивни мерки и започнаха принудително умъртвяване на животни.

Междувременно последствията от епидемията започнаха да се усещат. Месото започна да поскъпва и то не с особено плавна скорост.Цената вече се е повишила с около 40% от началото на годината и то не само у нас, но и в цяла Европа.

До Нова година цената на свинското у нас ще бъде с около 50% по-висока отколкото е била в началото на 2019 г. Средната му цена ще е 7,50 лева за килограм, смята експертът от Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

Според него има и лек отлив от консумацията на свинско у нас напоследък, в рамките на около 5%. До дефицит от свинско според него едва ли ще се стигне, по-скоро проблемът е, че целият отрасъл ще пострада и загубите ще са милиардни.

Мухи и комари също могат да пренасят заразата от африканска чума по свинете, каза микробиологът проф. Христо Найденски. Правени са такива опити със заразени мухи и е научно доказано, че този път на разпространение на болестта е наравно с разпространението чрез дивите свине, хранителни отпадъци и т.н.

Африканската чума по свинете е много сериозно заболяване с висока смъртност. Дори животното да остане живо, то продължава да носи вируса и според проф. Найденски поне още 5-6 години в България ще имаме проблеми с чумата, независимо дали ще успеем да потушим сегашния пик на болестта.