Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан, който от средата на април т.г. е обвинен за катастрофа със загинало 6-месечно бебе, пристигна в КАТ-София да си търси книжката. Към 15 часа политикът бе докаран от джип „Порше Кайен“ с пловдивска регистрация пред сградата на „Пътна полиция“.

Местан се нареди на гишето за наказателна дейност, изгледа клип с катастрофа от екрана на стената и си тръгна оттам, след като получи куп документи, пише „Труд“. Катадажии отказаха да изслушат въпроса дали са му върнали шофьорската книжка.  

Припомняме, Окръжният съд в Кърджали върна шофьорската книжка на лидера на партия ДОСТ. Тя му беше отнета след катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно бебе. Решението, с което магистратите отменят постановлението на Окръжна прокуратура за отнемане на книжката на политика, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според тях разследваното деяние не се отличавало с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност. Припомняме ви, че инцидентът стана на 14 април тази година. Този ден семейство Тефик се прибира към родното село Първица след като е било на разходка и пазар в Кърджали. Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му и двете им деца.

На разклона за село Загорско, на главния път за „Маказа”, колата им се блъска в автомобила на Лютви Местан. Сблъсъкът е зверски. Намясто загива бебето Еджрин. Цялото семейство е настанено в болница. След два дни майката Емине се връща в съзнание. Пита за децата си. Два дни роднини крият от нея истината. Казват й, че рожбата й е настанена на друг етаж в болницата.

Едва по-късно полицейски психолог й казва истината… Непосредствено след катастрофата Лютви Местан беше привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

 Като водач Местан най-вероятно е на „местоотчет“ в София, затова и документът следва да му бъде върнат от столичния КАТ. Разследването срещу него за тежката катастрофа продължава.