Европейската столица на културата през 2019 г. Пловдив е сбор от римски, персийски и османски влияния и в същото време съчетание с новия творчески квартал Капана. Ето какви 10 съвета за туристите, които са избрали града под тепетата за дестинация, дава авторитетният британски The Guardian, цитиран от Plovdivtime.bg.
Какво има за закуска?
Баницата е една от основните български закуски. То комбинира кори със сирене, което е подобно на гръцката фета. Едно от най-добрите места, където можете да я опитате, е „Bakeland”, в края на кварталите Капана и Стария град. Освен това там правят вкусни ръчно изработени торти и сладки, включително и такива без глутен.
Нощ в операта
Античният театър е най-известната културна забележителност на Пловдив – разположен е в драматична позиция на хълм над града. Там посетителите могат да се насладят на изпълненията на Пловдивската опера и нейните международни гости, докато седят на древните мраморни седалки, които дават изглед към центъра на града и Родопите в далечината. Това, което се вижда, е спиращ дъха спектакъл.
Творческият квартал
Капана е творческото сърце на града. Той е пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години мястото се използва за паркиране и е пълно с разрушени къщи. Трансформацията започва през 2014 г., когато 10 творчески индустрии се преместват в района с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019”. Най-доброто място да се насладите на градската художествена сцена е пространството на Cu29. То е съчетание на кафене и галерия и е създадено от художника Велизар Димчев за популяризиране на младите таланти на Пловдив. След това си вземете питие в най-готиния коктейл бар на Капана - Ginger Tale.
Изкуство и баня
Много често преживяванията в Пловдив са интересен микс от съвременно изкуство и вековна архитектура и култура. Създаден през 1995 г. Центърът за съвременно изкуство „Баня Старинна” се управлява от независима художествена асоциация повече от 20 години. Интериорът на турската баня от 16 век е непокътнат, така че произведенията на изкуството са експонирани в автентичната атмосфера на оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол. В момента пространството се управлява от Градската художествена галерия и е едно от основните мяста за провеждане на изложби за съвременно изкуство. Особено приятно е през летните месеци и началото на септември, когато в пловдивските горещини вътре остава хладно.
Къщите от османска епоха
Разположеният на хълмовете Стар град е известен със своите криволичещи калдъръмени улички и красиво запазени къщи от османската епоха. Една от най-пищните е къща Хиндлиян, в която собственикът – арменски търговец, е монтирал фонтан с розова вода в хайета. Той е възстановен и стаята се изпълва с аромат. Друг фаворит е къщата Клианти, която има красиво боядисани тавани и малки стаи с малки врати, използвани някога за съхранение на търговски стоки. Усещането е, че сте влезли в етаж седем и половина като Джон Малкович от филма „Да бъдеш Джон Малкович”.
Пийте тракийско вино
Низината, на която е изграден Пловдив, има перфектен климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове - като богатия тъмен мавруд (очевидно, той се отглежда тук още от тракийско време). Bulgaria Wine Tours организира пътувания с дегустация на вино от половин ден до седмица. Местните лозови масиви включват Драгомир, Вила Юстина и Загрей. Ако нямате време за екскурзия с дегустация на вино, друг топ производител, Бендида, има бар и магазин в Капана. Той се управлява от третото поколение на семейство Портеви, които имат лозя извън града, в подножието на Родопите. Семейната традиция е в сигурни ръце: дъщерята Елизабет вече произвежда розе, което печели награди.
Горещо поема стари ястия
Храната е още една от силните страни на Пловдив, а ново поколение ресторантьори използват местни съставки, за да ги превърнат в модерна интерпретация на традиционната българска кухня. Най-горещото място в града е Паваж. Храната е проста и сезонна - от салати и кюфтета до овче сирене и хляб, приготвени по рецепта на бабата на един от собствениците. Не забравяйте да резервирате място предварително. Друг добър вариант е наскоро отворената Aylyakriya, също в Капана, която също интерпретира традиционни ястия като качамак, свински ребра с боб. Предлага се и изключителен ягодов чийзкейк.
Ресторант с гледка
На ръба на Стария град и с изглед към квартал Капана, сенчестата тераса на ресторант Филопополис има една от най-добрите гледки в града (Филопополис е древното име на Пловдив). Интериорът е във виенски стил от 1920-те години и в същата сграда има галерия и музей. Това е най-романтичното място за хапване в Пловдив. Класен вариант в центъра на града е ресторант „Хемингуей“, който сервира изискани български и европейски ястия.
Купувайте от местни занаятчии
Ул. „Магура” в Капана е пълна с магазинчета, които предлагат стоки от местни занаятчии и сувенири. Има места за закупуване на ръчно изработени колани, езически кукерски маски, носени от българите, за да зплашат злите духове по време на Средновековието. Предлагат се красиви красиви сандали, кожени чанти и бижута, проектирани и ръчно изработени от Полина Козарова. Тя в продължение а 23 години работи като дизайнер на обувки преди да отвори собствен магазин. За мен това обобщава историята на Капана - пространство за хората да упражняват своя занаят и продават това, което правят директно на клиентите. В Стария град – Улицата на занаятите „Стръмна”, е другото място за закупуване на местни стоки. Там можете да видите работата на занаятчиите в техните ателиета.
Изкачете градските хълмове
Пловдив е построен на седем хълма. В момента има само шест: единият е е използван за материали за изграждане на града преди векове. Най-популярен сред туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически останки там датират от 4000 г. пр. н.е. (Пловдив претендира да е най-старият постоянно обитаван град в Европа). Но Бунарджика, известен още като хълма на Альоша с огромната статуя на съветски войник, която се очертава на върха, е особено специална. Гледката отгоре е превъзходна и често създава настроение за партита на открито.
Пътуването до Пловдив с автобус от София е два часа и половина. Най-доброто време за посещение са пролетта и есента. Градът се затопля през юли и август (средни стойности от 30 C), но остава жив благодарение на множество фестивали. Тази година програма от културни събития е пълна заради Европейската столица на културата.