Какви са перспективите за бъдещ кабинет и готови ли са партиите за компромис, дискутираха журналисти в студиото на Нова тв. Сред тях беше и културологът Георги Лозанов, който посочи, че въпросът е колко от този вот е купен, колко е корпоративен, колко са твърдите ядра.

"Колко хора днес сами, заставайки пред съвестта си, са взели решение за кого да гласуват. Тези хора може да са 3% от тези 30%, колкото е активността. Въпросът е кога на евроатлантиците ще им се стори, че положението става много опасно. Последните два избора са вече исторически, а не политически, защото са по време на война. 

Ние знаем каква е далечната цел на тази война – да се смени световният ред, което за България значи отново да се върне към постсъветския блок на влияние. И този процес – в резултат на служебните кабинети и водещата роля на президента, вече започна. Въпросът е докога ще изглежда, че той все още е контролиран и безопасен и кога ще се окаже, че той вече има реален риск да промени доста неща. Тогава вече всякакви конкретни политически разправии ще загубят смисъл и ще се очаква един тип политтическа героика в поведението на политиците, което досега не се вижда. Засега е едно ломотене. Много скоро този дебат ще престане да бъде такъв.

При тези избори за първи път има две оси на противоречие – едната ос е между двамата протагонисти, и няма значение кой от тях ще е първи и кой втори. В тези избори е много по-важно кой ще е последният. Те заедно, декларирайки принадлежност към една европолитическа политиката, са в една ос на противоречие с политиката, която започна да води президентът. Въпросът е по коя ос върви основното напрежение.