Изборният ден премина спокойно и хората успяха да упражнят правото си на глас. Нямаше сериозни нарушения и сериозни сигнали, които да препятстват големи групи от хора да упражнят правото си на глас. Имаше досъдебни производства и задържани, но това не е нещо необичайно. Това коментира пред NOVA вътрешният министър Иван Демерджиев.

За повечето случаи на задържани, вицепремиерът обясни: „Предупредих още в началото на предизборната кампания, че с връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които се опитват да манипулират вота, става по-висока. Това се потвърди. Имаме много повече сигнали. Имаме 100% увеличение на образуваните досъдебни производства и над 50% повече са задържаните за такъв тип престъпления”.

Демерджиев обяви, че е установено откъде идва атаката с бомбените заплахи в училищата. „Трябва да разграничим атаките на две части. Първата беше хибридна, която не беше от България. Там работят партньорските служби. Другата бяха ученици. Не мисля, че целта на учениците беше изборите. Но други сили използваха хибридната атака и това, което направиха учениците, за да се опитат да всеят паника в хората. Не успяха”, категоричен е министърът.

Вътрешният министър посочи, че е предупредил, че практиките, които са известни на полицията, ще се следят изключително внимателно. „Но явно някой не ме е чул”, добави той. За случай в Пловдивско за купуване на гласове Демерджиев каза, че схемата е докладвана на прокуратурата, защото става въпрос за лице с имунитет, раздавало пари за гласуване за определена политическа сила.

Има установени случаи и на корпоративен вот, заяви още Демерджиев. Той допълни, че най-често сигналите за купуване на гласове са срещу ГЕРБ и ДПС. Например в Русе сме работили по сигнал за корпоративен вот, свързан с ГЕРБ-СДС. В Бургас - по сигнал, свързан с ПП-ДБ. В Кърджали работихме по сигнал, който касае ДПС. Не мога да кажа, че е една политическата сила“, каза пред bTV министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му става въпрос за случаи, по които няма поставени присъди и трябва да се изчака да приключат досъдебните производства.

„Ние сме задържали 120 човека до момента. Вероятно това ще продължи. Колко ще излязат не свобода, след като не са взети или са взети мерки, ще обобщим. Към момента пълна информация нямаме, нещата се развиват динамично, всеки час се променят цифрите“, допълни Демерджиев.