Над 100 000 лева глоби трябва да плати турски гражданин, хванат да превозва 23 нелегални мигранти от Афганистан в района на пловдивското село Белозем. Освен паричната санкция, той трябва да изтърпи 2 г. и 10 месеца условна присъда, съобщиха от прокуратурата.

На 13 август 32-годишният мъж е бил спрян в района на 152 км от автомагистрала "Тракия". Той управлявал влекач "Скания" с прикачено полуремарке, където били мигрантите. Магистратите в Пловдив го осъдили да заплати 5000 лв. глоба за извършеното престъпление, както и пазарната стойност на използваното превозно средство, което не било негова собственост - 96 160 лева.

Солена глоба отнесе и 40-годишен гражданин на Азербайджан, също спипан с мигранти на АМ "Тракия". Той е бил хванат на 23 август в района на село Труд, докато подпомагал сириец, палестинец и гражданин на Йемен, да преминават незаконно през страната. Мъжът управлявал лек автомобил "Пежо" на стойност 40 700 лв., които ще трябва да плати. Освен това Районният съд му е наложил 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години.

На 14 август на 148 км от аутобана, в района на Шишманци, е бил хванат и 20-годишен молдовец, превозващ шестима сирийци с лек автомобил "Ауди". За това е отнесъл 1 година и 11 месеца условно с 4-годишен изпитателен срок, една глоба от 2500 лв. и друга - 3474 лв., което е стойността на колата.

Тримата чужденци са пътували в посока София. Нито един от автомобилите не е тяхна собственост. Моторните превозни средства са върнати на собствениците им. Наказанията са наложени след споразумения, одобрени от Районния съд в Пловдив и не подлежат на обжалване.