Пловдивска адвокатка Мария Делова и съдружникът ѝ Крум Стоянов вече са с присъда. Районен съд – Пловдив осъди Делова, определяйки едно общо най-тежко наказание в размер на 4 години и 9 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

На съдружника ѝ Крум Стоянов бе определено едно общо най-тежко наказание в размер на 6 години „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

Съдът призна двамата за виновни за това, че в периода  2017 г. – 2018 г., при продължавано престъпление и след предварително сговаряне с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали в заблуждение  различни лица, като са им гарантирали спечелването на търгове и закупуването на апартаменти от ЧСИ, защото били в близки отношения с тях или от банки, за чиито пълномощници са се представяли и с това са причинили на потърпевшите имотна вреда в общ  размер на 27 177.60 лв.

Подсъдимите са осъдени още и за това, че за същия период чрез измама – създавайки невярна представа за съдържанието на документи са склонили тези лица да подпишат частни документи – декларации, които не съответстват на волята им – декларации за това, че са им  върнали суми пари в различни размери, като Стоянов е отвличал вниманието на деклараторите, а Делова е представяла за подпис втори екземпляр на вече създаден документ.

Подсъдимите са осъдени да заплатят на граждански ищци сумите от уважените граждански искове, както и солидарно да заплатят разноските по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд – Пловдив.

Припомняме, че Мария Делова и Крум Стоянов се познавали отпреди. Жената работела като адвокат, а Стоянов бил неин сътрудник. През месец септември 2017 г. измислили схема за печалба на допълнителни пари.  Те използвали  данни и снимки на недвижими имоти – апартаменти в Пловдив, обявени за продажба от частни съдебни изпълнители или от банки. Двамата пускали жилищата с обяви в интернет, като посочвали за връзка телефона на Делова. На клиенти, които се интересували, обяснявали, че това са ипотекирани апартаменти, продавани  от банки, на които били пълномощници, или от частни съдебни изпълнители, техни приятели. 

Съучастниците убеждавали пострадалите, че могат да гарантират покупката на имота на атрактивна цена. Изискването им било клиентите да предплатят определена сума пари, която варирала от 1 200 лева до 5 000 лева, нужна за снабдяването им с кадастрални карти, данъчни оценки, извършвани на огледи, нотариални такси и др. 

В действителност клиентите попълвали документи за правни консултации. Между тях двамата поставяли за подпис и декларация, че внесената сума е върната, като този документ пострадалите несъзнателно подписвали. В няколко случаи клиенти поискали да им бъдат възстановени парите, но Делова и Стоябов ги мотивирали да почакат, като заблуждавали, че  сумите са внесени за различни такси. 

Така ужилените клиенти завели жалба до прокуратурата. Общо те са 10 души.

Адвокатката е обвинена и за поправяне на съдържанието на запис на заповед за сумата от 9000 лева на 90 000 лева, както и за поправка на съдържанието на частен документ - от договор за заем в такъв за покупко-продажба на жилище в Пловдив.

Делова и Стоянов са предадени на съд и за това, че в рамките на три месеца, при условията на продължавано престъпление и в съучастие  - за адвокатката  като извършител, а за партньора й - като помагач, чрез измама - създавайки невярна представа  за съдържанието на документ, който е представян за подпис като втори екземпляр на вече създаден такъв, склонили другиго – пет лица, да подпишат частни документи – декларации със съдържание, което не съответства на волята им.