Близките на убитата от кучета санитарка Мирослава внесоха в Районния съд в Горна Оряховица искове за обезщетение в размер на 500 000 лв. от МБАЛ "Св. Иван Рилски".

40-годишната жена беше разкъсана на път за работа рано през март тази година, а случаят се квалифицира като трудова злополука. Претенцията за обезвъзмездяване от работодателя от страна на малолетния син на починалата е за 200 000 лв., а на родителите й - по 150 000 лв.

През лятото казусът беше дискутиран в Общинския съвет в Горна Оряховица, където местните парламентаристи обсъждаха как да постигнат извънсъдебно споразумение с близките на Мирослава. На почернените роднини беше предложена по-малка сума.

Бездомни кучета разкъсаха момиченце, загуби много кръв! СНИМКА 18+

Първоначално Светослав Илиев - адвокатът на потърпевшето семейство изпрати покана за доброволно изплащане от страна на лечебното заведение на обезщетение в размер на 450 000 лв, съобщава местната медия "Борба".

Двете страни не постигнаха съгласие, затова сега последната дума ще е на съда.

Ако Темида уважи искането на близките на Мирослава, МБАЛ "Св. Иван Рилски" трябва да заплати колосална сума, която неминуемо ще се отрази негативно на финансовото състояние на болницата.

Заради опасността от парични сътресения в лечебното заведение през юли управителят д-р Иван Иванов подаде оставка в знак на несъгласие, че има вина за предявеното рекордно обезщетение.

 

Ужас! Шест кучета едва не разкъсаха охранител под тепетата"За късмет не можаха да ме нахапят до смърт", разказа пострадалият


Желанието му да се оттегли доброволно предизвика декларация в негова защита от страна на общински съветници в железничарския град. В крайна сметка оставката му бе отхвърлена от местния парламент.

Ако съдът излезе с решение за изплащане на 500 000 лв., бъдещето на лечебното заведение ще бъде поставено на карта, а оттам и възможността на хората от общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица за достъп до болнична помощ.

Трагичната случка стана на 30 март сутринта. 40-годишната Мирослава отивала на работа в общинската болница, когато глутница от 5 гладни кучета буквално се нахвърлили върху нея и я разкъсали.

Снимков материал показва изписването на едно от разменените бебета в "Шейново"

Ден по-късно животните бяха евтаназирани, а гледачът им - издирен. 61-годишният Ивалин Стратиев беше обвинен за смъртта на санитарката и вкаран за постоянно в ареста. Мъжът се е грижил в продължение на 2 години за петте кучета в чужд имот в Долна Оряховица. Собствениците му пари за храна на четириногите, но той ги изпивал и кучетата скитали, озверели от глад, твърдят съседи.

Причината за смъртта на Мирослава е остра масивна кръвозагуба, причинена от множеството ухапвания. Присъствали на огледа още са в шок от вида на трупа. Бедрата на Мирослава били оглозгани до кост.