Районният съд в Пловдив остави в ареста 35-годишния Ангел Шуманов, който се нахвърли върху полицаите в Стамболийски в деня на изборите. Другият обвиняем за безредиците, които бяха създадени в града, излиза на свобода срещу 1500 лева гаранция. Това решиха магистратите след обстойно преглеждане на материалите по делото, съобщи Trafficnews.

Днес двамата мъже бяха изправени пред съда, като районната прокуратура поиска двамата да бъдат задържани под стража, за да не извършат ново престъпление. В деня на изборите полицейски патрул на звено "Сигма" опитал да спре за проверка 19-годишния Асен Шуманов, който управлявал мотоциклет без регистрационни номера. Той обаче успял да се изплъзне на униформените. Влязъл с мотора си в махалата, хвърлил машината на земята и побягнал пеша. Полицаите тръгнали след него, но друг обитател на квартала - Ангел Шуманов /35/ се нахвърлил върху тях. Последвало меле, в което пострадали двамата полицаи.

Искат постоянен арест за ромите, предизвикали безредиците в Стамболийски

По-рано прокурорът каза, че въпреки ранния етап на разследването е ясно, че именно двамата са съпричастни към престъплението. На Асен Шуманов официално са му повдигнати още две обвинения. Установило се е, че е извършил още две престъпления, като той е обвинен и в това, че на същата дата е управлявал мотопед, който не е бил регистриран по закон. По делото е установено, че има  и трето престъпление, а то е, че Асен няма книжка за МПС, а от справки става ясно, че постоянно е управлявал МПС. Бил е спрян преди година от полицията и е получил наказателно постановление, което е влязло в сила на 7-ми март 2023 година. Въпреки това, месец по-късно той отново управлява мотора си.

Прокурор Байрякова представи справка, която показва, че на адреса, където са регистрирани четиримата обвиняеми, има регистрирани още над 1400 граждани. Адвокатът на двамата - Сузана Алекова, я контрира, че хората от махалата спят по палатки или при техни близки. Те се страхували да се приберат в домовете си, за да не бъдат бити. В махалата продължава да има много жандармерия и полиция.

Преди решението на магистратите, извън съдебната зала адвокат Алекова бе категорична, че ще обжалват до последно.

„Ако и двамата бъдат пуснати с по-лека мярка, смятам, че цялото напрежение в махалата ще стихне”, бе категорична юристката.