Двамата мъже, които са в основата на безредиците в ромската махала на Стамболийски, днес бяха изправени пред съда. Районна прокуратура поиска двамата да бъдат задържани под стража, за да не извършат ново престъпление. В деня на изборите полицейски патрул на звено "Сигма" опитал да спре за проверка 19-годишния Асен Шуманов, който управлявал мотоциклет без регистрационни номера. Той обаче успял да се изплъзне на униформените. Влязъл с мотора си в махалата, хвърлил машината на земята и побягнал пеша. Полицаите тръгнали след него, но друг обитател на квартала - 35-годишният Ангел Шуманов, се нахвърлил върху тях. Последвало меле, в което пострадали двамата полицаи. 

Прокурорът поиска постоянен арест на  Ангел Шуманов, който е осъждан многократно, и за племенника му Асен Шуманов, който е управлявал мотора, съобщи Trafficnews. 

Прокурор Байрякова представи справка, която показва, че на адреса, където са регистрирани четиримата обвиняеми, има регистрирани още над 1400 граждани. Адвокатът на двамата - Сузана Алекова я контрира, че хората от махалата спят по палатки или при техни близки. Те се страхували да се приберат в домовете си, за да не бъдат бити. В махалата продължава да има много жандармерия и полиция.

1619 лица са регистрирани на адреса на гонения от полицаите в Стамболийски ВИДЕО

Според Алекова, когато спрели Асен, полицаите казали “да го набием ли" и след това извадили пистолетите си. Това била причината 19-годишният ром да избяга. На следващата сутрин той сам е отишъл и се предал на местните полицаи, на които имал доверие, защото ги познавал. 

Прокуратурата задържа за 72 ч четирима заради безредиците в Стамболийски

По искане на адвоката бяха допуснати двама свидетели за разпит. Единият от тях бе 18-годишната жена на Асен - Даниела. 

“Аз съм жената на Асен и имаме две деца. Едното е на три, а другото на 6 месеца. За семейството се грижи само той, бабата и дядото не работят и аз не работя нищо. Свекър ми не е добре със сърцето. Искам да кажа, че онзи ден, когато стана това, дойдоха 10 патрулки в махалата, влизаха по чужди домове, биеха хората. Хората избягаха и аз избягах при майка ми", заяви Даниела. 

На въпрос от прокурора дали тя е пострадала, жената заяви  “Не, мен не са ме нападали, аз избягах бързо”. Държавното обвинение я попита дали взима детски надбавки, а отговорът бе, че получава 300 лева месечно, но не работила никога през живота си. 

Свидетелят Велин Атанасов, който е роднина на Ангел, заяви: “Ангел е трудолюбив и се грижи за цялото си семейство. Засега само той работи от всички тях.”

"Имам 6 деца, за които се грижа и една болна сестра. Искам по-лека мярка", заяви Ангел Шуманов. 

Прокурорът каза, че въпреки ранния етап на разследването е ясно, че именно двамата са съпричастни към престъплението. На Асен Шуманов официално са му повдигнати още две обвинения. Установило се е, че е извършил още две престъпления, като той е обвинен и в това, че на същата дата е управлявал мотопед, който не е бил регистриран по закон. По делото е установено, че има  и трето престъпление, а то е, че Асен няма книжка за МПС, а от справки става ясно, че постоянно е управлявал МПС. Бил е спрян преди година от полицията и е получил наказателно постановление, което е влязло в сила на 7-ми март 2023 година. Въпреки това, месец по-късно той отново управлява мотора си.

Според прокурор Байрякова има опасност обвиняемите ако бъдат пуснати с по-лека мярка да се укрият или да извършат друго престъпление. Доказателствата по делото сочат, че Ангел Шуманов е извършил  престъпление в чужбина - грабеж, след като е бил осъден на 4 години, които е излежал в България. Преди това е осъждан за тежки престъпления и е търпял и други ефективни наказания, добави държавното обвинение.

Байракова се обърна към съда с това, че трябва да се насочи вниманието към това, че на “постоянния адрес”, който се твърди, че имат, всъщност има още над 1400 регистрирани, което е абсурдно.

Според адвокат Алекова наказанието на двамата няма да е ефективно и по тази причина няма смисъл те да търпят най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Напрежение в Стамболийски! Полицаи с оръжие проснаха мъж на земята ВИДЕО