ОДМВР Пловдив в момента дава брифинг по повод снощните безредици в Стамболийски, при които двама полицаи бяха ранени. Директорът на ОДМВР - Пловдив старши комисар Васил Костадинов прави кратко изявление по повод специализираната полицейска операция, която се извършва в момента в ромската махала "Полатово" в града.

В момента в махалата се извършват обиски и се издирват хора, нападнали полицаи в изборния ден. Към момента са задържани петима души. Зам.-директорът на Областната дирекция комисар Радослав Начев изнесе повече подробности относно спецификата на конкретния случай.

На въпрос на журналисти има ли случаят връзка с изборите, комисар Васил Костадинов отговори:

"На улица "Петко Рачов Славейков" 31 се оказа, че са регистрирани 1619 лица! Това е адресът на лицето, което не се подчинява и което всъщност предизвиква преследването, както и на друго лице, което е нападало полицаите. Адресът е извън регулацията на Стамболийски.

Дайте да се замислим дали в тези зони не цари беззаконие и хаос? Налице ли са законови основания тези общности да бъдат поставени така пред закона, че да го изпълняват? Да плащат данъци, такси, да се регистрират на адресите, на които живеят. Ако не могат да го направят, отговорните органи да предприемат съответните действия. МВР работи в тези общности.

Двамата полицейски служители бяха поставени в унизително състояние, опитвайки се да изпълнят дълга си. Ще бъдем безкомпромисни към подобни прояви. Регламентирани са полицейските правомощия - законът е ясен: служителят може да използва физическа сила, палки, белезници, огнестрелно оръжие, когато всякакви други действия на предупреждение не водят до резултат.

Що се отнася до реакцията на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев, според когото  полицията е тормозила жителите на кватрала целия ден по време на изборите и ги е плашила да не гласуват, комисар костадинов каза:

Хора, които не са наясно, да не правят публични изявления и неуместни квалификации".

Припомняме, че вчера в квартала имаше безредици, а двама униформени от звено "Сигма" са били нападнати, след като се опитали да спрат 16-годишен моторист, отказал да спре при сигнал със стоп палка. Група жители на квартала препречили пътя на полицаите и започнали да ги дърпат. Служителите на МВР извикали подкрепление. Според кмета на Стамболийски Георги Мараджиев полицията е тормозила жителите на квартала целия ден по време на изборите и ги е плашила да не гласуват. 

Спецакция в Стамболийски! Издирват хората, нападнали полицаи СНИМКИ

Ето какво казаха от полицията: 

Напрежение в Стамболийски! Полицаи с оръжие проснаха мъж на земята ВИДЕО