Пловдивският апелативен съд в състав: председател Михаела Буюклиева - докладчик и членове – съдиите Галина Арнаудова и Васил Гатов, потвърди със свое решение, постановената от Окръжен съд – Пловдив оправдателна присъда спрямо доктор ИВан Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов, което да е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Преди 2 години първият състав на Апелативния съд сметна д-р Димитров за виновен, защото е можел да се защити от нападението на Плъха и без да стреля, и му даде 2,5 г. условно. Върховните магистрати обаче откриха противоречия в аргументацията към осъдителната присъда и процесът беше разпределен на друг състав с докладчик Михаела Буюклиева. 

Обвиненията срещу лекаря бяха две - за притежанието на незаконен пистолет и в убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. За оръжието без разрешително докторът беше осъден на 2 г. условно и в тази част присъдата е влязла в сила.   

Остана обвинението в убийство и преценката дали защитата съответства на нападението. Според приетата фактология в нощта срещу 2 март 2018 г. многократно осъжданият Жоро Джевизов-Плъха влязъл да краде в гаража в двора на кооперацията, в която живее д-р Иван Димитров. Лекарят забелязал, че в помещението свети, взел незаконния си пистолет и слязъл долу. Извикал: "Стой, полиция!", но крадецът го замерил първо с нож, а после и с метална табела. В отговор д-р Димитров стрелял 3 пъти, после двамата се разбягали в различни посоки. На сутринта тялото на Джевизов беше открито на капака на кола до областната управа, която е в съседство.

След изстрелите д-р Димитров извикал свой приятел и тръгнали да търсят из квартала нападателя, но не го открили. Той изхвърлил оръжието в контейнер, а после се опитал да убеди собственика на близък магазин да изтрие записите от камерите. На първия си разпит лекарят излъгал, че с крадеца само се сборичкали.

За разлика от мнозинството в съдебния състав, разгледал делото, съдията-докладчик Михаела Буюклиева е подписала решението с особено мнение, тъй като смята, че в казуса се касае за превишаване на пределите на неизбежната отбрана от страна на подсъдимия. Поради това присъдата на Окръжен съд – Пловдив е незаконосъобразна и необоснована и като такава следва да се отмени, като се постанови нова, с която подсъдимият Иван Димитров да се признае за виновен за вмененото му престъпление по чл. 119 вр. чл. 115 от НК и му се наложи наказание лишаване от свобода, което да изтърпи ефективно. Според съдията-докладчик в случая интензитетът на отбраната надвишава явно интензитета на нападението, т.е. отбраната не е в рамките на необходимите предели. Като се вземат предвид защитаваните имуществени интереси – вещи, съхранявани в помещения в двора, тяхната невисока стойност, възможностите на подсъдимия за отбрана, средствата за защита, с които е разполагал, разстоянието, от което е произвел смъртоносният изстрел, броят на изстрелите, е налице явно несъответствие между нападението и защитата. Пострадалият е могъл да се справи със ситуацията като се обади на телефон 112, без да използва такива интензивни средства за защита, като стрелба с огнестрелно оръжие срещу човек, който заварен да извършва кражба, се опитва да избяга и да се спаси от куршумите.

Според особеното мнение, осъзнаваната от подсъдимия противоправност на извършеното от него е намерила израз в поведението му веднага след инцидента - вместо да сигнализира органите на реда, че е прострелял непознато лице, започнал да заличава следи. Налице е поредица от подредени, обмислени и целенасочени действия, за да не бъде свързан с убийството, тъй като е разбирал противоправността и обществената опасност на извършеното от него и е осъзнавал вината си.

Делото срещу доктора се гледа за трети пъти от различни състави на Апелативен съд – Пловдив. Първият състав връща делото на окръжния съд за ново разглеждане. При повторното разглеждане от окръжния съд е постановена отново същата присъда. По протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители в Апелативен съд – Пловдив е образувано второ въззивно дело, по което подсъдимият е признат за виновен за извършване на убийство, при превишаване пределите на неизбежната отбрана и е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода условно, с 4 години изпитателен срок. Присъдата на Апелативен съд – Пловдив е обжалвана пред Върховен касационен съд, който я оставя в сила в частта за незаконното притежаване на оръжие и боеприпаси и връща делото за повторно разглеждане на обвинението за убийството.

Решението на третия съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред ВКС.