След близо 9 години бившият директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Светозар Василев получи условна присъда за готвения през 2012 г. експорт на 1200 румънски агнета за Турция като български. 

С присъда на Апелативен съд – Пловдив, Василев е признат за виновен, че в периода от 3 май 2012 г. до 30 май 2012 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Областната дирекция по безопасност на храните, при  условията на продължавано престъпление не е изпълнил и  нарушил служебните си задължения, с цел да набави облаги за други лица, от което престъпление са настъпили значителни вредни последици – регистриран е животновъден обект – Събирателен център за дребни преживни животни, неотговарящ на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Турция, и за хуманно отношение към  животните, създадена е опасност за разпространение на заразни болести при хората, подменени са ушни марки на 1 200  агнета с произход Румъния, уронен е престижът на ОДБХ –  Пловдив, и са създадени условия за смущения в нормалното функциониране на БАБХ.

А в периода 28.05.2012 г. – 29.05.2012 г. е подготвил да се пренесат през българо-турската граница стоки, без знанието и разрешението на митниците – 1200 агнета, родени в Румъния, на стойност 184 654,60 лв. с търговски цели, чрез използване на документи с невярно съдържание, подсигурил е средства за извършване на престъплението 1200 бр. ушни марки, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

За тези две престъпления Светозар Василев е бил оправдан от Окръжен съд – Пловдив. 

Пловдивският Апелативен съд е потвърдил първоинстанционната присъда в частта, с която Василев е осъден за това, че на 03.05.2012 г. в качеството си на длъжностно лице, – директор на „Областната дирекция по безопасност на храните“ гр. Пловдив, в кръга на службата си е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, че Събирателен център за ДБЖ е одобрен от комисия, назначена с негова заповед, с цел да бъде използван документа като доказателство за тия обстоятелства- престъпление по чл.311, ал.1 от НК.   

На 7 април 2021 г. Апелативен съд – Пловдив е определил на Василев за трите престъпления едно общо най-тежко наказание от 2 години „лишаване от свобода“, като на основание чл. 66 от НК е отложил изпълнението за срок от 4 години, както и лишаване от право да заема длъжност в БАБХ за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила. 

По същото наказателно производство са осъдени Петко Държиков, Йордан Йорданов, главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните, и Васил Деведжиев.

Присъдата на Апелативен съд – Пловдив подлежи на протест и обжалване пред ВКС.