Пловдивският предприемач Симо Касабов остава в ареста. Районният съд под тепетата взе най-тежката мярка за неотклонение спрямо бизнесмена, нанесъл тежък побой на съпругата си заради патологична ревност.

Според наблюдаващия прокурор по делото Атанас Илиев, мъжът системно е упражнявал домашно насилие спрямо съпругата му, изразяващо се във физическо и психическо насилие, както и принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. С оглед на това той поиска „задържане под стража”, предаде TrafficNews.

40-годишният Касабов е следял цялото си семейство чрез инсталирани приложения на телефоните им за подслушване и показване на местоположението. Той редовно ги заключвал в дома си без тяхното съгласие, заради болестна ревност. Има данни и за чести сигнали за побои.

Забранявал е на жена си дори да контактува с приятелки, и е била поставена в икономическа зависимост - тоест не ѝ давал да работи и ѝ превеждал 30 лева по картата, за да пазарува само това, от което има най-голяма нужда.

Стана ясно кой е ревнивият бизнесмен, пребил жена си в Пловдив СНИМКИ

От показанията на жената може да се направи извод, че Касабова е упражнявал системно насилие над 20 години, каза още прокурорът.

Според защитата обаче, няма от къде да дойде изводът, че той може да извърши друго престъпление и адвокат Здравко Колев поиска по-леката мярка за неотклонение “домашен арест”. Що се касае до системата за следене, юристът се позова на това, че това е система, с която стотици родители следят децата си, предвид крехката им възраст и в това няма нищо странно.

Адвокатът смята, че разследващите е трябвало да разпитата и децата, за да се установи дали наистина те са ставали свидетели на 20 години тормоз, за които твърди прокурорът. “Смятам, че показанията на децата ще са много различни”, добави Колев.

“Това, което се опитват да представят, че тя е малтретирана от 20 години- това са абсолютни глупости”, каза още адвокатът на Симо Касабов.

От разпита на пострадалата се твърди, че тя е безработна и според адвокат Колев, ако доверителят му бъде задържан, няма кой да издържа децата.

„В момента те са при дядо си и баба си, но Касабов ги издържа. Това е достатъчен мотив, който следва да вложите във вашето произнасяне и да прецените, че няма достатъчно данни доверителят ми да бъде задържан”, каза още Здравко Колев пред магистратите.

В последните си думи пред съда Симо Касабов каза:

“Ако съм под домашен арест ще съдействам.”

Във фаталната вечер Касабов се върнал у дома и заварил съпругата му да говори по телефон, който не е виждал и съответно на него не е поставен софтуер за подслушване и следене. Последвал скандал, който прераснал с жесток побой.

Започнал да я бие с тенис ракета. В следствие на побоя жената има множество хематоми, фрактура на две ребра, скъсан далак, спукано тъпанче. Към момента състоянието на жената е тежко, направени са ѝ операции. Далакът ѝ е бил отстранен. Трудно са я спасили и за малко да изпадне в кома. В момента е контактна, потвърдиха от прокуратурата.

За щастие децата не са станали свидетели на побоя. Те не са били в жилището по време на нападението. 

Жената успяла да избяга от апартамента и потърсила помощта на нейни приятелки. Те я откарват в болница. Оказва се обаче, докторът, който прегледал жената в болницата, вече я познава. През 2018 тя отново е приета с травми от същия доктор и тогава му казала, че е паднала по стълбите. 

Бизснесменът бияч от Пловдив може да лежи в затвора от 3 до 15 години