България трябва да издаде документи за самоличност на дете с две майки с еднополов брак. Това е становището на генералния адвокат към Съда на ЕС в Люксембург.

Казусът възникна миналата есен, когато районната администрация в Панчарево отказа да издаде акт за раждане на дете, родено в Испания през декември 2019 г.

В испанския акт за раждане са записани две майки - българка и англичанка, които имат сключен брак във Великобритания.

От район "Панчарево" на Столична община отказаха да издадат български документ, докато не бъдат представени доказателства коя от двете жени е биологичната майка на детето.

Българската майка обаче прецени, че не е длъжна да представя подобна информация, и заведе дело в Административния съд в София.

Съдия Десислава Корнезова отправи запитване до Съда на ЕС по казуса. Така за първи път беше повдигнат правният въпрос за признаването на две лица от едни същи пол в качеството им на майки на дете български гражданин, родено в друга страна от ЕС, който е свързан с начина на определяне на произхода на гражданин. Детето може да получи британско гражданство по линия на другия родител, което обаче не би му дало правата на гражданин на ЕС, съобщи БНР.

В случая представителят на европейския съд само излиза със становище, което не може да принуди България да признае брака или родителските права над детето.