Подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, който преди една година беше арестуван и обвинен, че е организирал убийството на брокерката Станка Марангозова, се прибра вкъщи.

Военно-апелативният съд измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“ и определението му е окончателно, съобщава „Лекс“. Съдът е преценил, че задържането под стража не може да продължава повече, тъй като няма опасност Иванов да влияе на свидетели и най-тежката мярка би се превърнала вече в предварително наказание, след като внасянето на делото в съда се бави.

Още в началото на разследването от прокуратурата обявиха, че офицерът Иванов членувал в масонска ложа и така поддържал контакти с магистрати и политици. Според разследващите именно подполковникът от НСО е имал водеща роля в престъпната група, отговорна за убийството на Марангозова.

На 10 октомври 2019 г. банкерката беше застреляна в колата си в столичния кв. „Младост“ от моторист, който беше скрил пистолета в букет с изкуствени бели рози. Поръчката за убийството дошла от Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и е обявен за издирване.

Борис Иванов пък беше задържан заедно със сочения за извършител на убийството Петър Костов и съучастника им Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях.

Подполковникът разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, като той е приел и поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата.

Убийството на Станка Марангозова - поръчково, има задържани!

Именно заради разкриването на служителя от НСО като основен участник в организирането на убийството, главният прокурор Иван Гешев каза, че вече няма доверие в службата за охрана и за сигурността му започнаха да се грижат от Бюрото по защита.

Борис Иванов остана година в ареста и едва преди две седмици Софийският военен съд замени най-тежката мярка с „домашен арест“. Той обжалва, защото искаше да остане на свобода само срещу „подписка“, а прокуратурата пък настоя за задържане под стража, защото максималният срок за задържане не е изтекъл.

Военно-апелативните съдии решиха, че за водещото участие на Иванов в групата са събрани различни доказателства, включително и от обясненията на сочения за извършител на убийството Петър Костов. Освен това бившият служител на НСО можел да се укрие, тъй като имал много контакти, а и поръчителят бил още на свобода. Според решаващия съд обаче няма опасност Иванов да извърши престъпление, тъй като са разпитани останалите двама обвиняеми и всички възможни свидетели във връзка с обвинението за убийство.

„От материалите е видно, че разследването продължава за престъпления, които касаят дейността на всякакви други лица, но не и тази на Борис Иванов, и в които той очевидно няма участие“, се казва в определението на съда. В него военните магистрати напомнят, че макар да не е изтекъл максимално допустимият срок за задържане в досъдебното производство, това не означава, че Иванов трябва непременно да бъде в ареста до края му, а мярката за неотклонение не е способ за събиране на доказателства.

„Мярката за неотклонение „Задържане под стража“ не е и вид наказание, за да се прилага по отношение на лица, които не са осъдени с влязла в сила присъда“, се казва още в определението. В него съдиите подчертават, че делото не е внесено в съда в разумен срок, с което са ограничени и правата на Иванов. Докато е под „домашен арест“ обаче, той ще бъде следен и с електронна гривна, пише "24 часа". 

Станка Марангозова е застреляната в кв. "Младост", замесени са милиони!