Европейската прокуратура започва проверка на кмета на Перник Станислав Владимиров. Това е първият случай, в който кмет на областен град в България ще бъде разследван от прокурорите на Лаура Кьовеши за злоупотреби с европейски средства в особено големи размери.

За проверката става ясно от отговор на финансовия министър Росица Желева на писмен въпрос на депутати от БСП в рамките на парламентарния контрол. Лидерът на партията Корнелия Нинова и други народни представители са питали министърката за скандалния доклад на АДФИ с тежки за кмета на Перник констатации, който излезе през март и който първо бе качен на страницата на Общинския съвет в града, а после мистериозно свален.

В отговора си до депутатите Желева пише, че заради констатирани индикатори за измама, докладът е изпратен до главния прокурор, а Върховна касационна прокуратура го е изпратила на Европейската прокуратура. Документът е пратен още и до Агенцията за обществени поръчки заради установени нарушения на Закона на обществените поръчки, както и до директора на дирекция "Оперативна програма" Околона среда".

Европейската прокуратура е отказала да предостави на депутати доклада, става ясно още от отговора на Росица Желева.

Докладът на АДФИ съдържа много тежки констатации за дейността на кмета и общинскатa администрация за изминалите години. Почти всички обществени поръчки на общината са правени в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Ревизорите констатират, че има пълно погазване на процедурите по време на мандата. Държавната проверка установява още, че общината е правела всичко, за да може определена фирма да спечели дадена поръчка. Дадени са и редица конкретни примери за една и съща фирма, като най-големите нередности са за рекултивация на депо за неопасни отпадъци.

Според АДФИ са се използвали хватки, за да се отстранят нежелани от градоначалника кандидати. В доклада се вижда, че Владимиров е правил възражения на всяка една констатация на АДФИ, но нито едно от тях не е прието. Общинските съветници в града (41 човека) са приели като обида към институцията отношението към тях и пернишката общественост.